Сред усложненията на хипертонична болест, атеросклеротично увреждане на кръвоносните съдове и някои други състояния най-опасен е инсултът. Развива се в резултат на прекратяване на постъпване на кръв в определена зона на главния мозък.

Това може да се случи по 2 механизма – исхемия или кръвоизливи. Увреждането на определена зона на мозъчната тъкан води до частична парализа на крайниците, загуба на съзнание, дихателни и говорни нарушения.

Известно е, че колкото по-рано бъде оказана помощ след инсулт, толкова по-добри са прогнозите за живота и за възстановяването. Но в последно време се появяват данни, че това не е единственият фактор.

Инсулт – опасно за живота!

По данни на Министерство на здравеопазването ежегодно се регистрират по няколко хиляди инсулта. Приблизително 15% от пациентите напълно се възстановяват, останалите се инвалидизират или загиват.

Освен това, тези, които са прекарали 1 инсулт, имат 50% риск от повторение в близките 5 години. Възрастовият праг съществено се подмладява, днес средната възраст за възникване на инсулт падна от 73 на 67 години, вероятност от развитие на подобно усложнение има и при млади хора.

Съвременният ритъм на живот и стрес, „подмладилата” хипертонична болест, правят това усложнение актуално за хора вече след 40-45 години.

Хора, прекарали инсулт, често се нуждаят от странична помощ, необходимо е дълго възстановяване на двигателната функция и навиците за самообслужване.

Помощ след инсулт – не само време!

Често може да се чуе, че помощ оказана след инсулт в близките 3 часа, съществено подобрява прогнозите за възстановяване.

Днес учените казват, че трябва да се преосмисли това основно правило, което е оказало влияние на помощта след инсулт през последните минимум 25 години.

Времето за неотложна помощ за първи път е обявено от специалист по изучаване на мозъка.

Колкото по-продължително време се отлага терапията, толкова по-малка е вероятността да бъде успешна.

Към ден днешен с помощта на нови инструменти и възможности за диагностика изследователите по-внимателно следят какво се случва в мозъка по време и след инсулт, особено в системата на мозъчното кръвообращение.

Изменения на мозъка по време на инсулт

Инсулт възниква, когато кръвоснабдяването на част от мозъка се прекратява, и клетките започват да загиват, заради недостиг на кислород и хранителни вещества.

Към ден днешен в нова научна публикация се твърди, че времето не трябва да бъде единственият фактор, определящ как се лекува исхемичен инсулт.

Ефектът време, вероятно ще бъде различен във всеки случай, в зависимост от това какво е известно за състоянието на кръвообращението на мозъка.

Всичко зависи от притока на кръв в мозъка

Когато се развива исхемичен инсулт, клетките в центъра на участъка на пострадалата мозъчна тъкан започват да загиват. Но тези клетки, които заобикалят засегнатата зона, все още могат да получават кислород и хранителни вещества, ако в тях постъпва кръв.

Тогава те остават живи и функциониращи, ако имат добра колатерална циркулация на кръв. Колкото по-разклонена е колатералната циркулация, толкова по-дълго живеят клетките.

В своя труд доктор Гомес обяснява как използването на изчислителен модел помогнало за откриването на 4 типа исхемичен инсулт, които се различават по образеца на колатерално кръвообращение.

Моделирането на типове увреждания позволява да се прогнозира съдбата на исхемичния процес по време.

Реалната картина на заболяването и прогнозите са били предсказуемо свързани с нивото на травматизъм в засегнатата област. И за отделни форми на инсулт има по-дълъг прозорец на възможности за терапия.