Какво е мнението на лекарите?

Природата се е погрижила за момченцата, предпазвайки половият им орган от инфекции. На практика всички малки мъже се раждат с удължен препуциум или със стеснено отвърстие на главичката на половия член.

Двете явления не позволяват пълно откриване на главичката. Това състояние се нарича физиологична фимоза. Но дали е отклонение? Ако не пречи на нормалното уриниране и не предизвиква болка, няма нищо опасно в детската фимоза.

Кога преминава фимозата?

Някои родители са уверени, че фимозата преминава още в първите месеци. Това е голяма заблуда. Към 1-вата година главичката се разкрива при 2% от момченцата.

При повечето малки мъже фимозата частично изчезва към 3-4 години. Тогава главичката се открива на 60-90%. Напълно се открива в по-късна възраст – към момента на съзряването, тоест към 12-15 години.

До 4-тата година детето не трябва да бъде измъчвано, да се правят опити за насилствено забелване чрез дърпане на кожичката, която покрива главичката на пениса.

Неуспешните опити е възможно да провокират парафимоза. Това е прищипване на органа с нарушаване впоследствие на кръвообращението на целия пенис.

Ако до 6 години главичката на момченцето е останала без изменения, тоест невъзможно е да се забели, или при 15-годишно момче фимозата не е минала напълно, тогава трябва да се вземат мерки.

Хирургична интервенция

За съжаление, много родители изпадат в паника, ако към 3-тата година на малкия мъж главичката не се открива напълно. Те молят лекарите да се направи обрязване.

Правилно ли е това? Отдавна е доказано, че обрязването, проведено без медицински показания, не е нужно. Крайната кожичка на пениса изпълнява важна защитна функция на половия орган.

Макар и обрязването да не е правилно в такава ситуация, самата процедура е безопасна, ако е проведена от специалист в стерилни условия.

Проблемът е защо трябва обрязване, ако фимозата може да си мине сама в предвиденото време.

Съвсем различна е ситуацията, когато в предвидения срок не се случи пълно откриване на половия член. Или пък свиването на кожата на главичката предизвиква болка и проблеми с уринирането при малкото момченце.

Операцията е проста – принципът на обрязването е елементарен. За пълното възстановяване на оперирания орган е необходим по-малко от месец.

Подозирате патология?

Задържането на забелването на главичката може да се дължи на множество причини. Например, заради вродена патология или прекарано в бебешката възраст заболяване.

Но най-често задържането е свързано с попадане на замърсявания или натрупване на химически вещества под крайната кожичка на пениса.

Когато дълго време са използвани некачествени памперси, не са съблюдавани хигиенни правила, миещите средства не са отмивани от тялото на детето.

Тогава е възможно сапун да се натрупа под кожичката на главичката на пениса.

Важно е да се следи по кожата на малкия да не се появят зачервявания, раздразнения, да не възниква сърбеж – това е реакция на инфекции или неотмити хигиенни средства.

Ако на време не се вземат мерки, едно от последствията може да е фимоза.

Да повторим – когато към 3-4-тата година главичката на пениса не се забели или е само частично, тогава няма място за паника.

Напълно главичката на пениса се забелва към 12-14 години, към 4-тата година може да се открие само при 50-80% от малките момченца, което е напълно нормално.