Някога йогата беше известна само на практикуващите я в Индия. Но през 20-ти век постепенно завоюва целият свят – практикуват я мъже, жени, деца и възрастни.

Тези, които изпълняват упражненията у дома или в училище, отбелязват постепенно подобряване на състоянието, нарастване на увереност в себе си и устойчивост на стрес.

Съществуват и хора, за които практиката йога е противопоказна. Първо, това са хора, страдащи от определени заболявания, например, хипертонична болест или болести на гръбначния стълб.

Изпълнението на конкретни упражнения е противопоказно за начинаещи или за неподготвени хора.

Йогата и нейната популярност

Тази практика престана да бъде нещо екзотично и непонятно за повечето хора. Смята се за един от най-полезните варианти за отпускане след работа и за намаляване на нервното напрежение.

Включва не просто упражнения, а цяла философия на хранене, поведение и релакс. Въпреки нарастването на популярността на йогата, много хора продължават да я смятат за скучна и недостатъчно динамична.

Това е една от основните причини, поради които йога практиките са по-желани от жените, отколкото от мъжете.

Съществуват различни школи и стилове, от които всеки начинаещ избира това, което е подходящо именно за него. Основният принцип на практиките – изпълнение само на тези упражнения, които доставят удоволствие.

Болката и насилието над собственото тяло са неприемливи за практикуващите. Затова и опитните инструктори не препоръчват на начинаещите веднага да се заемат със сложните физически упражнения – асани.

Изпълнението на йога практики предполага определени изменения в начина на живот и на храненето. Практикуващите постепенно отказват да ядат месо или риба, стават вегетарианци.

Също се отказват и от вредните навици – употреба на алкохол, пушене, вредна храна. Но този отказ трябва да е постепенен, за да се изключи вероятността от психологически срив.

Отличителна особеност на практиките е, че променят не само физическото, но и духовното състояние на човек.

Но както и всеки друг вид физическа активност, йога практиките не са подходящи за всички. За съжаление, много инструктори са съсредоточени не само върху физическата страна на занятията и забравят за главния елемент – създаване на настроение.

Неговата липса е основна причина, поради която начинаещите прекратяват практиката. За хората с някои заболявания е противопоказно изпълнението на асани или на йога практики като цяло.

Проблеми при изпълнение на йога упражнения

Повечето хора избират за себе си вид физическа активност без отчитане на здравословно състояние. Ако човек е здрав, то препятствия пред йога практиките не би трябвало да има.

Ако има анамнезата вече има заболявания на гръбнака или проблеми с артериалното налягане, то определени видове активност може и да са противопоказни.

Дори и най-простите физически упражнения, като кучешка поза, е възможно да са противопоказни за изпълнение.

При страдащите от хипертония е възможно да се развие болка в шийния отдел на гръбнака. Не толкова безопасна е и известната поза лотос – при неподготвени ученици, чиито мускули не са достатъчно разтегнати. Изпълнението на тези упражнения при тях може да се завърши с неприятни последствия за здравето.

При изпълнение на стойка на лопатки може да пострада шийният отдел на гръбнака.

Много хора пристъпват към йога практиките без специална подготовка, просто защото така е модерно и да отговорят на тенденцията към водене на здравословен начин на живот.

След няколко занятия те изоставят йога практиките, и поради възникване на неприятни усещания, които може да са признак на проблеми със здравето.

За кого са противопоказни йога практиките

Много асани предполагат навеждане на главата надолу и затова тяхното изпълнение може да навреди на хората с хипертония. Честите навеждания на главата водят до дискомфорт в шийния отдел и главоболие.

Тези, които смятат да тренират йога практики и страдат от заболявания на ставите като остеохондроза или артрит, следва предварително да направят консултация с ортопед-травматолог, на първо място, с личния лекар, разбира се.

Освен това асаните е възможно да обострят хронични заболявания след увреждане на ставите. Йога практика оказват съществено въздействие не само на тялото на човека, но и на неговата психика.