Защо са ни нужни мастни отлагания по тялото? Колко би било красиво без тях? Еластична кожа и напомпани мускули, плосък корем с намек за плочки, да и оформено дупе. И гърди – задължително как може без тях. Но без мазнини по тялото, нищо от това не би било възможно – няма да има красива кожа, а за пищните гърди изобщо може да се забрави.

Да, и другите функции на женския организъм изискват наличие на определено количество мазнини.

Може би трябва да научим повече за този важен компонент на тялото?

Защо организмът има нужда от мазнини

Възможно ли е еволюцията да е сгрешила и да ни е оставила тази напълно ненужна мазнина? Навярно, би могла, за какво са им на мъжете гърди, при положение че не кърмят деца.

Всички хора се раждат с огромен запас от адипотици – мастни клетки. И през целия живот организмът следи тези клетки да не останат твърде малко.

Ако например, част от мастната тъкан бъде отстранена посредством липосукция, и по другите места на организма бързо се образуват нови адипоцити.

Защото определено количество мазнини в организма трябва да бъде и точка.

Тялото се запасява с енергия

Мастните отлагания са енергиен запас на тялото. В организма на средностатистическия човек с нормално телосложение се съдържат от 10 до 15 кг мастна тъкан. Това стига за около 2 месеца оцеляване, като се изразходват ежедневно около 2000 калории.

Означава ли това, че гладуването може да помогне тялото да се избави от излишни мастни клетки? Не, така няма да се получи. Дори когато организмът започне да изразходва мастни запаси, клетките никъде не изчезват, а просто намаляват размерите си.

След това, когато гладуването бъде прекратено, клетките на мастната тъкан започват отново да се увеличават, натрупвайки енергиен запас за следващо гладуване.

Подкожни мазнини – защита от преохлаждане

… и изобщо от температурни колебания. Но разбира се, в най-голяма степен от студ. Неслучайно при северните народи слоят подкожни мазнини в организма е по-дебел от на жителите на горещите страни.

При жените подкожните мазнини са повече, отколкото на мъжете, и се разполага в други зони: основно по-бедрата и седалищните части, малко по паласките. Затова при норма формите на женското тяло са по-закръглени, с красиви плавни извивки.

В женското тяло мазнините са с 10-15% повече и изпълняват защитна функция.

Мазнини – част от ендокринната система

В женското тяло мазнините изпълняват функции на депо на естрогени. Ако жената губи твърде много мазнини, това води до прекратяване на менструацията и загуба на способност за раждане на деца.

Адипоцитите синтезират вещество с название „лептин”, който отговаря за поддържане на детеродни функции при възрастни жени и за половото съзряване при тийнейджърите.

В мастните отлагания се съхранява запас от мастноразтворими витамини, необходими за запазване на здравето. Да и за красота също.

Не само камилите трупат вода в мазнините

При камилите запасите от влага се запазват както е известно в тъканите на гърбиците. Някои хора може и да имат гърбици, но запасите се съхраняват не в тях, а в мастните депа.

Затова при липса или при рязко намаляване на количеството мазнини в организма бързо се влошава състоянието на кожата. Става суха, губи еластичност и се покрива с бръчки.

Мазнините – източник на мастни клетки

Мастните клетки могат да се превърнат в т.нар. индуцирани стволови клетки /IPS/. Преди получаване на IPS са използвали кожни клетки, но се оказва, че с адипотицити това се случва много по-ефективно.

Изтеглените при липосукция „запаси за черни дни” могат да се превърнат в течно злато. Но това не е повод да трупаме излишни килограми.

Физическа активност – добра профилактика на затлъстяване

И не само, защото така се изгарят много калории. Учените обясняват, че при редовна физическа активност се активира механизъм на разграждане на мазнини и намалява тяхното натрупване.

Ако пък човек води предимно заседнал начин на живот, се движи малко, то при натоварване на първо място се разграждат запасите от гликоген, след това белтъчини, и едва след това се стига до мастните депа.