Съгласете, че съвременните технологии са истинско спасение за тези, които не обичат много да говорят с околните. В смартфона винаги можем да се поровим, ако ни е скучно или неловко. Може – но не трябва. Оказва се, че общуването, дори със случайни спътници ни прави малко по-щастливи.

Щастие от разговори с непознати - дали е възможно

Какви сме ние, жители на съвременния цифров свят? Главите ни са вечно наведени, предпочитаме познатите гласове пред останалите, а за контакти на живо почти не ни остава време, а може би и желание.

Издигаме около себе си непреодолими стени, а очите ни буквално са приковани към екраните на телефоните. Познато?

Днес избягването на контакти с непознати е вече по-лесно от когато и да е било. Вече сме свикнали да се крием зад екрани, и за много от нас тази доброволна изолация е по душа.

Убедили сме себе си, че всяко ново познанство може да ни достави ужасен дискомфорт. Възможно е да не се харесаме на непознатия или да ни се стори скучен събеседник, така че защо да влизаме в контакт с него?

Дори и да сте убедени, че не можете да търпите да общувате с нови хора, този опит в действителност ще ви направи по-щастливи.

Да, за много от нас това става стъпка в зоната на комфорта, но всяко ново взаимодействие е невероятно ценно. Познанството с тези, които се отличават от нас, може осезаемо да се промени.

Това е най-добрият антидот за страха. Всички ние знаем, че човекът е социално животно. Мозъкът ни е социален, и взаимодействието с другите ни прави по-щастливи. Но проблемът е, че сме свикнали да игнорираме един друг.

Предпочитаме уединението пред възможността да се срещнем с някого, който не познаваме. И това, което е интересно: когато учените молят участниците в проучване да си представят, че им се наложи да поговорят в градския транспорт с някого, се установява, че на много от тях тази перспектива ги плаши.

По-голямо удоволствие от пътуването в обществен транспорт

Всъщност се оказва, че това помага да получим по-голямо удоволствие от пътуването.

Разбира се, ако поддържате разговор с непознатите, резултатите от изследванията едва ли ще ви убедят. Но дори при незначителен контакт възниква емоционална връзка, което само по себе си е ценно.

На малко от нас би ни се харесало непоискано внимание, как да се решим на този контакт? Какви стъпки да предприемем? Отговорът навярно ще ви изненада. Понякога е достатъчно да се обърнем към някого, да го поздравим.

Струва ни се, че то може да се възприеме странно, и малко от нас биха се обърнали към непознат, но обикновено хората с охота откликват на опита на непознатите да завържат разговор.

Кардинална промяна на живота от разговори в транспорта - възможна ли е 

Ежедневните разговори с тези, с които пътуваме по път за работа и обратно не могат кардинално да променят живота ни, но най-малкото помагат да се разсеем от неприятните и потискащи мисли.

Когато пътуваме в обществения транспорт и чакаме в задръствания поне по час дневно, то времето върви много бавно, и разговорът с непознати може да го скъси и дори да се наслаждаваме на пътя.

Какво да правят интровертите? Оказва се, че тези, които са свикнали да „презареждат” единствено сами, подценяват положителните последствия от общуването с нови хора, дори и със случайни спътници. Проблемът е в очакванията.

Очакванията често се оказват като самосбъдващо се пророчество. Ако сте убедени, че разговорите с непознати ще ви доставят дискомфорт, то дори няма и да опитвате да проверявате, вярно ли е предположението. А това означава, че така и няма да разберете, че не сте прави.

Разбира се, за екстравертите започването на диалог е много по-лесно, отколкото за интровертите. Но резултатите от изследванията показват, че по-щастливи в крайна сметка ще се чувстват и едните, и другите.

Дори и в смартфона да ви очаква любим подкаст и много нови постове в социалните мрежи, то все пак е добре да вдигнем глава и първо да се поздравим с този, с когото ще пътуваме.