Артрозата не се смята за сезонно заболяване и всеки годишен сезон носи своите рискове за ставите. Какво е необходимо да се имат предвид, за да не се сблъскате със заболяването през зимата?

Съществуват няколко рискови фактори за развитие на артроза, характерно на първо време за зимния период.

Травми

Ходенето по лед съществено увеличава вероятността от падане, а това означава, че и разтежения, изкривявания, фрактури, които са способни да предизвикат развитие на артроза.

Като заболяването може да възникне както след травмата, така и след години. Причина може да бъде непосредствено увреждане на ставата, поради което обновяването на тъканите на ставния хрущял се забавя.

В резултат се нарушава кръвообращението и се ограничават движенията на ставата,поради поставянето на гипс или на ортеза.

Рискът от травми се повишава и от зимните видове спортове – кънки, сноуборд, хокей.

Как да се защитите?

Погрижете се обувките ви да са стабилни, да имат неподхлъзващи се подметки с голям грайфер.

Хората в напреднала възраст не трябва да пренебрегват бастуна, който увеличава площта на опората и в същото време до известна степен облекчава ставите.

Избягвайте да преминавате през участъци, където има ледена покривка. Внимателно вървете по пътищата и пътеките, където има сняг – ледът е възможно да бъде отдолу.

Съблюдавайте техниката за безопасност при занятия със зимни видове спортове.

Ако се изискват определени навици – като например за карането сноуборд, е необходимо първоначално да проведете няколко урока с инструктор, който ще ви научи не само на правилните движения, но и как най-безболезнено и с най-нисък риск от травми да падате.

Никога не излизайте или на писта след прием на алкохол – именно последният е причина за един от най-сериозните травми.

Ниска активност

Артрозата започва с нарушения в хрущяла вътре в ставата – своеобразно уплътнение между костите и ставата, която осигурява лекото плъзгане между тези кости по време на движения и съответно намалява натоварването върху тях.

При нормално условия клетките на хрущяла се разрушават и обновяват с еднаква скорост. При артроза разрушаването се ускорява, а обновяването се забавя.

Освен травмите до това състояние също могат да доведат недостигът на хранителни вещества, необходимо за изграждането на хрущялна тъкан, които постъпват в ставата от кръвта, но в самия хрущял няма кръвоносни съдове, поради тази причина храненето му зависи от снабдяването с кръв на околните тъкани.

То особено интензивно, когато се движим – ходим, плуваме, извършваме физически труд. Поради лошото време и кратката светла част на деня на повечето от нас съвсем не ни се иска да излизаме от дома.

И в крайна сметка се появяват проблемите в ставите, които обикновено възникват в самия край на зимата, когато пролетта вече е близо.

До задълбочаването на проблемите със ставите може да се стигне в резултат на наднорменото тегло, което обикновено се увеличава през зимата, поради недостатъчното движение.

Как да се защитите?

Старайте се да се движите повече у дома.

Зимата е времето, когато трябва да се научим да правим сутрешна физзарядка. Може също така да се прави специална гимнастика, насочена към укрепване на областите около ставите, за засилване на мускулния корсет, към развитието на гъвкавостта.

При хубаво време задължително се разхождайте и то най-добре през деня. Това не само ще подобри кръвния поток, но и ще спомогне за осигуряване на организма с витамин Д.