На много хора им се струва, че когато температурата навън надвишава 25 градуса по Целзий, то нищо не е в състояние да ги простуди. Сякаш топлото време е гарант против разболяването и простудяването и не е възможно да се хване настинка или остра респираторна вирусна инфекция.

Истината, обаче, е малко по-различна – вирусите, бактериите и дори обикновената настинка може да ни застигнат дори, ако навън слънцето пече силно.

Ето и кои са най-популярните начини да се разболеете през лятото и как да се застраховате от тях.

1. Избягвайте да консумирате продукти от хладилника

Не се пазете от сладоледа, а от студената вода и всякакви напитки от хладилника. Това се дължи на факта, че сладоледът се яде бавно и той успява да се затопли в устатата. А когато пием вода или някаква течност го правим наведнъж или доста по-бързо.

След пролетната авитаминоза повечето хора все още не са успели да укрепят своя имунитет, а гърлото е слабото място на доста от нас. Студената напитка – без значение дали е полезен портокалов сок, обикновена вода, студена вода или вино – осигурява „вълшебен удар“ на микрофлората, която се намира в устната ви кухина.

По-точно патогенната микрофлора. А оттам нататък вече започва лотария – кой респираторна инфекция, кой ангина.

2. Избягвайте автомобилният климатик

Да, знаем че е изкушаващо да пуснете климатика в колата си, особено ако тя е стояла цял ден на слънце. Рязката промяна на температурите, обаче, може да предизвика патогенната микрофлора не само в устната кухина, но и тази на носа. Също така може да започне да се развива и конюнктивит.

Бъдете по-хитри – не включвайте климатика на автоматичен режим, когато работи на максимална степен, докато не охлади целият салон до 16-18 градуса по Целзий, а пуснете вентилатора на минимални обороти.

Така въздухът ще се охлажда постепенно. Друг вариант е да открехнете леко предните и задните стъкла от отсрещната страна. Разбира се, при условие че пътувате сами в колата.

3. За какво да внимавате при употребата на климатик

Трудно е да устоим на климатика у дома, особено в горещите летни дни. При хората, предразположени към остри респираторни заболявания, резултатът е на практика 100-процентов – те се разболяват още след първата вечер с включен климатик.

Спасението е в това да настроите уреда на 26-27 градуса, ако навън е 30-35 градуса. А днес например трябва да го нагласите на 30, тъй като в по-голямата част от страната външните температури са над 35 градуса.

Все пак така ще си осигурите облекчение от жегите и същевременно няма да съществува риск да се разболеете, особено ако използвате висококачествени климатици Мицубиши или други.

Тези, които страдат от синузити, отит и тонзилит в хронична форма, е важно да не остават отвити за през нощта и да слагат нещо на главата си – спете с тениска с качулка или с лека плетена шапка. Макар и отстрани да изглеждате смешно, така ще успеете да защитите своите най-уязвими за бактерии и вируси зони.

4. Жегата не ви е приятел

Макар и постоянната употреба на климатик да е опасна, липсата на този иначе комфортен електроуред също не е добре. Особено на работа, ако в офиса сте няколко души и никой не желае да проветрява, тъй като на улицата е още по-горещо, отколкото в помещението.

Такава среда е изключително благоприятна за микробите и можете да се разболеете дори и без преохлаждане.

Решението е да намерите малък вентилатор, който да поставите в непосредствена близост до полуотворен прозорец. Така ще ви стане по-леко за дишане, а и въздухът в помещението ще се сменя с този отвън, който е доста по-чист.