От Lechenie.bg ще ви разкажем как да преживеете горещите дни в града и да не се разболеете.

На много хора им се струва, че когато температурата навън е над 25 градуса по Целзий, нищо не е в състояние да ги простуди, а това означава, че не е възможно да хванат настинка или остра респираторна вирусна инфекция. Кои са най-популярните начини да се разболеете през лятото и как да се застраховате от тях?

  1. Не се пазете от сладоледа, а от студената вода и всякакви напитки от хладилника. Това се дължи на факта, че сладоледът го ядем бавно и той успява да се затопли в устатата. А когато пием – го правим наведнъж или доста по-бързо. След пролетната авитаминоза повечето хора все още не са успели да укрепят своят имунитет, а гърлото е слабото място на доста от нас. Студената напитка – без значение дали е полезен портокалов сок, обикновена вода, студена вода или вино – осигурява „вълшебен удар“ на микрофлората, която се намира в устната ви кухина. По-точно патогенната микрофлора. А оттам нататък вече започва лотария – кой респираторна инфекция, кой ангина.
  2. Климатик в колата – как да се откажете от него, когато автомобилът ви цял ден е стоял на слънце? От рязката промяна на температурите започва да напомня за себе си патогенната микрофлора не само на устната кухина, но и на носа. Също така започва да се развива и конюнктивит. Бъдете по-хитри – не включвайте климатикът на автоматичен режим – когато работи на максимална степен, докато не охлади целият салон до 16-18 градуса по Целзий, а пуснете вентилаторът на минимални обороти. Така въздухът ще се охлажда постепенно. Друг вариант е да открехнете леко предните и задните стъкла от отстрещната страна. Разбира се, при условие че пътувате сами в колата.
  3. Климатикът у дома – ако имате такъв как да устоите и да не го включите. Хората, предразположени към остри респираторни заболявания, резултатът е на практика 100-процентов – те се разболяват още след първата вечер с включен климатик. Спасението е в това да настроите уреда на 26-27 градуса, ако навън е 30-35 градуса. А днес например трябва да го нагласите на 30, тъй като в по-голямата част от страната външните температури са над 35 градуса. Все пак така ще си осигурите облекчение от жегите и същевременно няма да съществува риск да се разболеете.

Тези, които страдат от синузити, отит и тонзилит в хронична форма, е важно да не остават отвити за през нощта и да слагат нещо на главата си – спете с тениска с качулка или с лека плетена шапка. Макар и отстрани да изглеждате смешно , така ще успеете да защитите своите най-уязвими за бактерии и вируси зони.

  1. Липса на климатик – също не е добре. Особено на работа, ако в офиса сте няколко души и никой не желае да проветрява, тъй като на улицата е още по-горещо, отколкото в помещението. Такава среда е изключително благоприятна за микробите и можете да се разболеете дори и без преохлаждане. Изходът е да намерите малък вентилатор, който да поставите в непосредствена близост до полуотворен прозорец. Така ще ви стане по-леко за дишане, а и въздухът в помещението ще се сменя с този отвън, който е доста по-чист.