Холестеролът е вид мазнина, която е от жизнено важна за правилното развитие и функциониране на всички нас. Както и други компоненти от живота, и тук ключът е в баланса.

Ако този баланс се наруши и нивата на холестерола се повишат, рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Затова е важно, нивата на холестерола да се контролират и да се вземат нужните мерки.

Защо е важно да запазим балансирани нивата на холестерола

Холестеролът и мазнините, като цяло, не са разтворими във вода, а кръвта е съставена предимно от вода. Благодарение на това, тези субстанции се транспортират до местата, където са необходими, посредством липопротеините.

Част от липопротеините могат да се натрупат по стените на артериите, оформяйки постепенно атеросклеротичните плаки. Това създава предпоставки за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти.

Кои медикаменти контролират успешно високият холестерол

Секвестранти на жлъчната киселина

Тези лекарства не се усвояват от червата и се свързват с жлъчните киселини, като ги елиминира от храносмилателната система. Черният дроб произвежда по-голямо количество жлъчен сок, за да компенсира създаденият дисбаланс.

За тази цел, е нужен холестерол, който се иззема от кръвообращението. Така нивата на холестерола се редуцират.

Както всички медикаменти, и тези могат да дадат странични ефекти, сред които са болки в стомаха и запек.

Омега-3 мастни киселини

Към дълговерижните омега-3 мастни киселини спадат ейкозапентаеновата киселина (ЕРА) и докозахексаеновата киселина (DHA). Има доказателства, които показват, че тези мастни киселини могат да намалят нивата на триглицеридите.

Други проучвания показват, че определени ЕРА формули директно могат да забавят и да лекуват атеросклерозата.

Инхибитори на холестероловата абсорбция

Тези медикаменти инхибират (ограничават) усвояването на холестерола от приетата храна и пречат на постъпването му в кръвообращението.

Статини

Статините могат да намаляват синтеза на холестерол в черния дроб, като по този начин предизвикват секвестирането на холестерола, намиращ се в кръвообращението. Статините не са препоръчителни за хора, които имат проблеми с черния дроб.

Като страничен ефект, могат да се появят мускулни болки, но не е изключено да възникнат и други нежелани реакции.

Бемпедоева киселина

Лекарите описват този медикамент, като подобен на статините. Установено е, обаче, че приемът му носи по-малко странични ефекти, в сравнение със статиновите лекарства. Те успешно понижават LDL.

Бемпедоевата киселина се комбинира добре със статини, както и с инхибиторите на холестероловата абсорбция.

Монаколин К

Това вещество всъщност е екстракт от ферментирал червен ориз. Поради естествения му произход, монаколин К често се препоръчва на пациентите, които са с висок холестерол и заболявания на черния дроб.

Монаколин К редуцира нивата на общия холестерол, както и на LDL, а действието му наподобява това на статините.