Плоският корем понякога става недостижим идеал – и нищо не помага, нито диети, нито физическа активност. При тази ситуация специалистите отбелязват, че може да се касае за кортизолов корем. Какво е това и как да се борим с това явление?

Една от причините, поради които се натрупват мазнини по корема, са нивата на хормона кортизол или хормонът на стреса.

Под негово въздействие се образува висцерална мастна тъкан , която не само се събира под кожата, но може да обвива и тъканите. Разполага се дълбоко под кожата по средните части на тялото.

Какво е важно да се знае за кортизола

Образуването на хормона кортизол е основно от надбъбречните жлези. Отговаря за стресовите ситуации. Без кортизол човек не може да преживее силно емоционално сътресение.

Ако притесненията станат хронични, за нивото на хормона е необходимо внимателно да се следи.

Под хормонално въздействие по време на стрес започват да нарастват нивата на кръвната захар и на инсулина, повишава се кръвното налягане. При нормализация на ситуацията показателите също идват в норма.

Ако стресът е постоянен, то организмът постоянно изпитва последствията от излишъка на хормона.

Продължителното повишение на нивата на кортизола е последвано не само от появата на постоянна мастна тъкан в областта на корема, но и от захарен диабет, отслабване на имунитета, хронична умора, депресия, проблеми със съня и нарушения във функцията на сърцето и на кръвоносните съдове.

Разпознаването на излишъка от кортизол е възможно по признаци като:

  • Увеличаване на обема на корема;
  • Тънки крайници;
  • Израстъци от мастна тъкан в областта на гърба;
  • Стрии по корема;
  • Микрохематоми и хематоми;
  • Влошаване на когнитивните функции.

За проверка на собствените подозрения е достатъчно да си направим обикновено кръвно изследване.

Защо коремът реагира

Към нивото на кортизола са чувствителни мастните клетки в областта на корема. Ако е повишен в областта на талията ще бъдат видими първите изменения. Заради стрес клетките не усвояват глюкоза, а се използва за борбата на организма с неблагоприятни фактори.

Натрупващите се мазнини пречат на функционирането на вътрешните органи. И в това е основната опасност. Взаимовръзката между нивото на кортизол и затлъстяване в областта на корема е изучавано и доказано в Йелския университет и се определя като кортизолов корем.

Как да се справим с това натрупване на мазнини на корема

Известно е, че кортизоловият корем се държи по различен начин от другите видове натрупани мазнини, не изчезва и дори не намалява от диети и физкултура, тоест почти нищо или много малко се променя.

Има редица препоръки, които помагат за справяне с този вид натрупвания. Първото, и най-важното, е да престанем да нервничим и да се тревожим.

Именно стресът е пусковият механизъм за натрупването на мазнини около корема. Ако постоянно се вълнувате и притеснявате, никакви други мерки няма да ви помогнат.

Затова трябва да преразгледаме начина си на живот, да помислим какво да променим, ако не можем сами да се възползваме от услугите на специалист – психолог или дори психотерапевт.

В някои случаи може да е необходимо и медикаментозно лечение.

Също за отстраняване на проблема е необходимо да спортуваме, и да правим това редовно. Това може да става както у дома, така и във фитнеса като се отделя специално внимание за укрепване на коремната преса.

Спортът помага за нормализиране на хормона, а също така благоприятно се отразява на състоянието на психиката на човек, правейки го по-бодър и по-щастлив.

Храненето все пак трябва да се коригира. Следва да се яде бавно, на малки порции, внимателно, добре да се предъвква, за да не се яде нищо излишно. Доказано е, че чувството за ситост се усеща след 12 минути.

Освен това следва да се борим с навика да изяждаме стреса. Последният е психологически глад, а не физически.

При объркване на тези понятия е възможно да се стигне до разстройство на хранителното поведение.

Също така в мозъка центровете на глада и на жаждата са много близко един до друг и затова бъркаме дали сме гладни или жадни. Затова е по-добре да пием вода, така гладът ще отстъпи.

В храненето следва да се избягват храни с висок гликемичен индекс и следва да се минимизира кафето. Желателно е да се пие през първата половина на деня.