Голяма част от хранителните продукти се състоят от токсични или киселинно-формиращи се храни, изкуствени захари, рафинирани зърнени храни и конвенционално произведени млека.

В допълнение с редица други фактори като стрес и умора много хора са диагностицирани с хронични заболявания.

За да стабилизираме тялото си, трябва да балансираме нивата на рН в кръвта. Когато човек приема храна, трябва да я използва, за да подобри жизнените си функции, храносмилателните или метаболитните процеси.

Поддържането на баланс е ключ към правилно рН, така че изборът на диета е от огромно значение. За компенсиране на опасните въздействия от поддържане киселинна рН среда, може да следвате списък от алкални храни, които ще понижат рН-то обратно към оптималните му нива.

Мед

Медът се добавя към киселинните съединения като ябълков оцет или част от различни средства за защита. Богат е на витамини и минерали, фитонциди и ензими. Медът има редица целебни ефекти върху тялото, защитава и подсилва имунната система, има антибактериални свойства, действа противовъзпалително. Има отхрачващо и регенеративно свойство. Може да се използва за облекчаване на болката и тонизиране на организма.

Стафиди

Стафиди и други сушени плодове са изключително високи алкални закуски. Нивата на захар в стафидите варира от 67% до 72%, като голяма част от тях са фруктоза или глюкоза. Стафидите са богати на диетични влакна и съдържат 3% протеини. Антиоксидантите в състава им са по-малко в сравнение с прясното грозде. Стафидите съдържат малко количество натрий и никакъв холестерол.

Листни зеленчуци

Кейлът, къдравото зеле, ряпата и спанакът имат голямо съдържание на минерали и витамини. Характерно за листните зеленчуци е, че те са добър източник на витамин K, фитохимикали, фибри и антиоксиданти, което благоприятства за подобряване на храносмилането и зрението.

Чесън

Чесънът е сред най-добрите храни, известни с лечебните си свойства, които можете да добавите към вашата балансирана диета. Той насърчава цялостното здраве на формиращите се алкално храни. Подпомага дейността на сърцето и имунната система, като понижава кръвното налягане и прочиства черния дроб.

Кръстоцветни зеленчуци

В този списък попадат продукти като броколи, зеле и карфиол. Доказано е, че те предпазват от рак, благодарение на химикал, наречен глюкозинолат.

Кореноплодни зеленчуци

Морковите, цвеклото и репичките са част от традиционната китайска медицина, използвана векове наред. Кореноплодните храни са богати на минерали и могат да се консумират неоганичено. Потърсете различни сортове репички, както и цвекло, моркови или хрян. За да си приготвите апетитно задушено блюдо са ви нужни около 15-20 минути, кореноплодните зеленчуци ще ви заситят и заредят с необходимата на тялото енергия.

Лют червен пипер

Червеният пипер се причислява към семейството на тропическите пиперки. Те са богати на ензими, които подпомагат ендокринната функция. Пиперът е полезен, заради антибактериалните си свойства и е основен източник на витамин А. Отлично средство, при борбата с вредните свободни радикали, които са причина за симптоми на тревожност и редица болести.

Лимони

Лимоните са най-богатата на витамини храна. Те могат да лекуват рани, да набавят необходимата енергия на тялото и да оказват мощно противодействие на вирусни състояния като настинка, кашлица, стомашни киселини и грип. Лимонът може да играе роля на мощен детоксикатор.