Учените смятат, че две от лекарства, които са предназначени за лечение на микоза и облекчаване на екзема, могат да бъдат полезни при терапия на множествена склероза.

Проведени са проучвания, върху животни, при които се наблюдава подобрение върху клетките и парализата. Лекарствата насърчават повторен растеж на миелина и предпазват нервите.

Въпреки обещаващите резултати, публикувани в списание „Nature“, експертите предупреждават, че хората не трябва да започват самостоятелно лечение. Ако използвате лекарствата без лекарско предписание, съществува опасност да се появят нови здравословни проблеми, вместо да се облекчат симптомите на множествената склероза.

Водещият изследовател д-р Павел Тесар предупреждава, че до усъвършенстването на лекарствения продукт има още много работа. Трябва да се проведат редица тестове, които да потвърдят положителния ефект на лекарството върху хората.

До момента са проведени лабораторни тестове, върху човешки клетки, които дават положителни резултати. Едно от лекарствата има противогъбично свойство, нарича се миконазол, а другото представлява стероидклобетазол. И двата препарата са актуални и се предлагат в кремообразна формула.

Според д-р Павел Тесар, и двете лекарства са безопасни и ефективни при лечение. Според него формулата на лекарствата трябва да се промени, като се насочи към нервната система, където са най-големите поражения от множествената склероза.

Миелин

Миелинът е вид изолатор, който образува слой, около аксоните на невроните. Този слой се нарича миелинов и е от жизнено важно значение за акуратната функция на нервната система. Производството на миелин се нарича миелинизация и започва около 40-тата гастрална седмица. Въпреки това, по време на раждането, в мозъка на новородените има много малко количество миелин.

При засегнатите от множествена склероза имунната система се уврежда. Лекарствата, които помагат за забавяне или предотвратяване на пораженията от множествената склероза не могат да заменят миелина. Голяма част от изследователите, проучват редица лекарствени препарати, за да определят кои от тях могат да бъдат регенерирани за лечение на болестта.

Екипът на д-р Тесар проучва над 700 вида активни лекарства, за да намери продукт, който да стимулира производството на миелин в клетките на засегнатия от болестта. Той гарантира, че работата не екипа му е непрестанна, за да успеят да открият безопасно и ефективно средство за клинична употреба.

Професор Даниел Алтман, е експерт по имунология в „Импириъл Колидж“, в Лондон. Според него има огромен напредък през последните години в развитието на клиничните тестове и лицензирането на нови лекарства, които имат за цел да блокират имунната атаката като по този начин облекчат болестта. Проблемът, който затруднява учените е, какво трябва да се направи, за да се предотврати необратимо увреждане при пациентите. Според професор Алтман, все още не е открито решение за този подход на лечение.

Д-р Бикклей, обобщава данните, че в Обединеното кралство, засегнати от болестта множествена склероза са повече 100 000 души, поради което създаването на лекарствен продукт е от огромно значение. Въпреки че проучването е още в началото си, вече е изготвен списък с потенциални терапии, които са приложени в тестове с животни. Целта е да се постигнат резултати, които да увеличат производството на миелин. Следващата стъпка в тестовете е да се установи дали продуктът ще донесе реални ползи за забавяне, или спиране на развитието на множествената склероза.