Когато сте болни, трябва да избягвате определени храни, защото те могат да ви накарат да се почувствате зле. Разбира се има и такива, които значително ще подобрят състоянието ви.

Ако страдате от запек

Запекът може да възникне, ако консумирате храна, в която няма достатъчно фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, които да стимулират храносмилането. Според лекарите, възрастните хора трябва да приемат между 25 и 30 грама фибри на ден.

Храните, които са богати на фибри са: ядки, боб, сушени сини сливи, пълнозърнест хляб, ленено семе, броколи, круши и ябълки. Задължително трябва да пиете от 6 до 8 чаши вода на ден.

Храните, които могат да влошат състоянието ви са: шоколад, мляко, млечни продукти, добавки с желязо и някои медикаменти.

Ако чувствате гадене

Ако ви се гади, най-вероятно всички храни ви звучат зле, но определени хранителни продукти могат да облекчат симптомите, като успокоят стомашните киселини.

Лекарите препоръчват да се консумират солени бисквити или соленки, както и малки сухарчета от препечен хляб или зърнени култури.

Лимоновият чай, пресните или замразени резени лимон и мента също ще подобрят състоянието ви, като облекчат гаденето.

Тежките храни, които ще влошат състоянието ви са: пикантни или мазни храни, кофеин, алкохол и газирани напитки.

Ако изпитвате болка, докато преглъщате

Ако страдате от болки в гърлото може да се възползвате от няколко храни, които ще подобрят състоянието ви. Комбинирайте чай от мента с мед.

Ментата има аналгетично действие, а медът е известен със свойствата си да подсилва имунната система. Кремообразните храни като крем-супа, картофено пюре, кисело мляко, бъркани яйца или карамел, също оказват добро влияние върху отшумяване на болезнените симптоми.

Когато страдате от такива болки трябва да избягвате храни като чипс, ядки, мюсли, ограничете също и горещите напитки. Внимавайте с киселите сокове от суровите плодове и зеленчуци, избягвайте портокаловия и гроздовия сок, защото могат да влошат възпалението.

Главоболие

Дехидратацията е сред най-често срещаните причини за главоболие. Лекарите съветват да се пие повече вода, за да се установи дали това не е причината за главоболие.

Препоръчват се разнообразни течности с изключение на тези, които съдържат голямо количество кофеин и алкохол. За да се избегне обезводняване, на всяка чаша чай или кафе, консумирайте чаша вода.

В тези случаи, избягвайте да консумирате храни, които съдържат изкуствени подсладители, сирена, шоколад, червено вино, хотдог, деликатесни меса и сушени плодове.

Болезнено усещане в ушите

Болки в ушите обикновено се съпътстват от други симптоми. Те се срещат най-често в горните дихателни пътища, има храни, които могат да разчистят задръстванията и да облекчат болките в ушите.

Най-полезни се течностите и пилешката супа. Те разчистват задръстванията, като разхлабват лигавицата в носните проходи.

Омега-3 мастните киселини в сьомгата и ядките, могат да допринесат за понижаване на възпалението, а наличието на витамин C в тъмните листни зеленчуци, плодове и цитруси стимулира имунната система.

Храните, които могат са усложнят състоянието ви са: млечните продукти, понеже сгъстяват храчките и влошават задръстванията.

Изключение е киселото мляко, което съдържа пробиотици. Не консумирайте преработени и пакетирани храни, които ще увеличат възпалението и ще увеличат процеса на възстановяване.