Никой не обича диетите през зимата. Студеното време ни подтиква към семейния уют и често е причина да пренебрегнем тренировките и да се насладим на висококалорична храна и чаша вино.

За да сте сигурни, че ще избегнете най-лошите диети и ще следвате най-добрите, прочетете 10-те най-популярни здравословни и нездравословни диетични режима.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Въглехидратите предизвикват покачване на теглото чрез повишаване на нивото на кръвната захар. Намаляването на приема на въглехидрати може да ви помогне да отслабнете, без да ограничавате калориите.

Тази диета е един добър старт за зимния режим на хранене, но освен мазнини и протеини, трябва да включите изобилие от зеленчуци и някои ниско гликемични плодове като портокали, грейпфрут, круши, ябълки, манго и боровинки. Не забравяйте, че всяка храна трябва да се консумира в умерени количества.

Диета без въглехидрати

Диетата без въглехидрати е екстремна версия на ниското съдържание на въглехидрати. Някои хора губят много килограми за кратък период от време, като изключват от менюто си всички въглехидрати, понякога дори и зеленчуци. Това обаче, не е здравословна диета. Специалистите съветват да намалите въглехидратите, но винаги да ги включвате във всяко хранене.

Диета, която ограничава калориите

Тази диета е друг екстремен вариант, който може да доведе до неблагоприятни последици за тялото. Някои хора приемат само под 1000 калории дневно. Разбира се, те губят килограми в началото, но след това загуба на тегло спира, защото тялото им се приспособява и техния метаболизъм е отслабнал. Не понижавайте дневния прием на калории под 1200, имайте предвид, че при мъжете са необходими повече.

Здравословни алтернативи на калоричните храни

Ако има нещо, което обичате да ядете, но не е здравословно, потърсете полезен за тялото заместител. Направете си нискомаслени, или с ниско съдържание на захар торти или си сгответе овчарски пай, с пюре от карфиол, вместо картофено пюре. Печените храни, са за предпочитане пред пържените. Ако направите малки промени в начина си на хранене, ще се радвате на добри резултати след време.

Диета със супи

Може да сте чували за диета със зелева супа. Тя може да бъде много здравословна храна, но трябва да се придържате към пилешки бульон или зеленчукови видове, а не тежки сметанови крем-супи. Добавете салата като допълнително хранене и може да прибавите филийка пълнозърнест хляб.

Диета със сок на гладно

Тази диета се препоръчва за кратък период от време и е изключително неподходяща през студените зимни месеци. В диетата липсват мазнини и протеини, които са от съществено значение за доброто здраве. Може да включите няколко чаши пресен сок във всекидневното си меню, препоръчват се в комбинация със здравословни мазнини и протеини като авокадо, кокосово масло и риба.

Диета с тестени изделия

Това е още един нездравословен метод, който не е точно диета, но е популярен начин на хранене през зимата, особено около празниците. Не се поддавайте на всички изкушения като торти, пайове и бисквитки. Тестените изделия съдържат много захари.

Те са причина за увеличаване на теглото и повишаване на кръвната захар, както и редица други по-тежки проблеми, затова избягвайте прекомерната им употреба, вместо това консумирайте повече салати.