Дискусиите за вредните хранителни навици са винаги актуални, и ние от Lechenie.bg отново поставяме темата на дневен ред.

Знаете ли кои са най-вредните хранителни навици, които сме си изградили?

Глад

Отказът да се яде през деня води до недостиг на хранителни вещества и следователно енергия, без които нашият ден със сигурност ще протече мудно, няма да свършим нищо полезно в 90% от случаите и ще се чудим как да се отървем от всичките ни заобикалящи задачи.

Бъдете сигурни, че ябълката, придружена от кутия цигари и шест кафета, няма да ви засити през деня и е твърде вероятно да озвереете от глад през нощта и да погълнете гигантски количества храна.

Гладът често върви ръка за ръка с опасността от депресия и затлъстяване. Ако консумирате повече от 25% от дневните си калории през нощта над три пъти седмично, тогава вие сте над два пъти по-уязвими към тези заболявания.

Лакомията

Когато не се храните редовно или пък избирате най-неподходящите часове на денонощието, за да се наядете, тогава нивата ви на кръвна захар спадат рязко.

Колкото по-ниско е нивото ви на кръвна захар, толкова по-слабо работи и вашият мозък.

И когато това стане, мозъкът ви ще откаже да консумирате плодове и зеленчуци, а ще иска само рула, пастички, торти, сладкиши и шоколади, поради тяхното високо съдържание на глюкоза.

В резултат ще изградите изключително вредни хранителни навици, които освен, че ще ви направят дебели, ще повишат и риска да развиете сърдечно-съдови заболявания, депресия и други.

3 пъти мери, 1 път режи!

Да имаме стриктна диета и план, към който да се придържаме, е един от най-важните фактори, когато целим да постигнем и да поддържаме здравословно тегло.

В състояние на глад трябва да се опитате да разсъждавате трезво, защото когато мозъкът сигнализира, че тялото е в калориен дефицит, първото нещо, към което поглеждате е някоя висококалорична храна.

За да не минавате с оправданието – „Аз по цял ден съм на работа и там няма готвени ястия за ядене, а само тостери”, просто си носете кутия с вкусно домашно приготвено ястие от вкъщи.

Никой няма да ви се смее или подиграва, а всички знаем, че щом е за ядене, всеки би могъл да отдели 5 минути от времето си, за да се нахрани.

Протеин – най-важната част от здравословното хранене!

Повечето хора просто не приемат белтъчини или както всеки вече ги нарича – протеини.

Те са ключов фактор към постигането на здравословна фигура и здраво тяло, защото протеините образуват мускулни влакна, дават сила, енергия и топят мазнините.

Освен това са пълни с аминокиселини, които от своя страна са задължителен спътник на доброто здраве.

Когато се чудите какъв протеин да консумирате просто помнете, че гърдите на всяко животно са една от най-мускулестите му и най-слабо наситени с мазнини части.

Пилешките и пуешките гърди са чудесен избор, може и свинско, но го пригответе така, че мазнините от него да изчезнат.

заедно с месото, добър източник на протеин всеки ден са 50 грама бадем или кашу, сурово, разбира се, или няколко белтъка от яйце.

Тренировки и глад за сладко

След като вече сте изградили своята диета е нужно и да изградите навици и маниери на тялото си като го тренирате всеки ден.

Заседналият начин на живот не е неприятен, но помнете, че човекът е създаден за да върви 40 километра пеша всеки ден в търсене на храна и да се преборва със съблезъби тигри.

Разбира се, и час-два в залата биха били достатъчни, за да поддържате едно добре изглеждащо и балансирано тяло.

Но това, от което не можете да избягате, е гладът за сладко. Всеки човек има нужда от бързи въглехидрати понякога.

Просто помнете, че нездравословната храна е най-подходяща в часовете между закуската и обяда ви, а ако успеете, понякога можете да замествате шоколада и бисквитките с банани – тяхната полезна, природна алтернатива!