Днес темата за секса присъства навсякъде - в киното, списанията, рекламите и съзнанието ни като цяло, но това не означава, че знаем всичко за него. Всъщност оказва се, че за много хора фокусът върху сексуалното благополучие и удоволствие продължава да бъде източник на притеснение и срам. В резултат на тези чувства се възпрепятства получаването на правилна информация за сексуалното здраве.

За да се развенчаят погрешните схващания, специалистът по сексуални проблеми д-р Пикси Маккена ще отговори на част от най-често задаваните въпроси:

Може ли да забременеем при осъществяване на първия ни сексуален контакт?

Да! Възможно е да забременеете, ако сексуалният контакт съвпада с периода на овулация, при който се освобождава яйцеклетката.

Ефективен ли е методът на „прекъсване“ по време на полов акт?

Не, всъщност това е мит. Много двойки, които не използват предпазни средства се придържат към този метод. Те смятат, че ако пенисът бъде изваден от вагината преди да еякулира това ще ги предпази от нежелана бременност. Всъщност здравните лица предупреждават, че преди еякулацията може да се освободят сперматозоиди в предварителната течност, която изтича, когато мъжа се възбужда, а както е известно за зачеване е необходим само един сперматозоид. Здравните власти подчертават, че този метод увеличава риска от полово предавани инфекции.

Може ли да се забременее по време на менструация?

Да! Независимо от настъпването на месечния ви период липсата на контрацепция ви излага на риск от нежелана бременност. Учените са доказали, че сперматозоидите могат да живеят няколко дни след осъществяването на сексуалния контакт.

Вярно ли е твърдението, че може да се забременее само в легнало положение?

Това твърдение е напълно погрешно. Учените отдавна са установили, че не съществува никаква зависимост между типа на позите и зачеването. Освен това може да забременеете навсякъде: в банята, под душа или дори в плувен басейн.

Може ли да се забременее чрез орален секс?

Не може да забременеете, когато практикувате орален секс, но съществува риск да се заразите с полово предавани болести като гонорея, хламидия и херпес.

Може ли да използвам найлонови торбички като алтернатива на презерватив?

Само презервативът може да ви предпази от полово предавани инфекции. Може да получите безплатни презервативи от клиниките за сексуалното здраве, но може да си ги закупите от магазини или аптеки. Презервативите трябва да имат маркировка върху тях, която гарантира, че са тествани по европейските стандарти за безопасност.

Вярно ли е, че тестисите се подуват, когато мъжете не правят секс?

Това твърдение е напълно погрешно. Здравните власти посочват, че мъжете и момчетата произвеждат сперматозоиди през цялото време. Еякулацията може да се получи чрез мастурбация или като мокър сън.

Може ли един презерватив да се използва повторно?

Не може да използвате повторно презерватив, дори да го отмиете или почистите добре. Нещо повече, презервативите трябва да се подменят на всеки 30 минути по време на сексуален контакт, понеже триенето отслабва здравината им и увеличава вероятността да се скъсат.

Появяват ли се симптоми при инфекциите, които се предават по полов път?

Много рядко болестите, които се предават по полов път са придружени от симптоми. В много редки случаи може да се наблюдават изключения, които включват болка или парене при уриниране. Дори да се проявят признаци на инфекция много малка част от хората разбират, че са заразени. Ако се притеснявате, че може да сте се заразили с полово предавани болести задължително посетете вашия лекар или местната клиника за сексуално здраве.