Приемът на лекарства има за цел да ни лекува, да ни пози живота ни или да предотвратява по-сериозни усложнения. Фармацевтичната индустрия влага много средства и усилия в промотиране на лекарства и добавки, а интернет е пространство пълно с информация (предоставена от специалисти и не само), която допълнително ни насърчава да закупуваме всякакви лекарства.

Има неуспорими доказателства, че прекомерната и неконсултирана употреба на лекарства може да навреди на здравето ни, в дългосрочен план. Затова, е добре да се придържаме към някои правила.

Внимавайте как се комбинират приеманите от вас лекарства

Когато лекуващият ви лекар ви изписва нови лекарства, помислете дали към настоящият период се налага да приемате и други лекарства. Задължително е да съобщите на лекаря за лекарствата, които приемате към момента и да го попитате дали те си взаимодействат негативно.

Не си самоназначавайте по няколко лекарсвени продукта, без да сте наясно със взаимодействията помежду им.

Интересувайте се и от нелекарствените опции

Преди да започнете, каквато и да е лекарствена терапия, се поинтересувайте дали съществува терапия, която не включва лекарства или поне ги свежда до минимум. Разбира се, лекарското предписание от първостепенна важност, затова не пренебрегвайте мнението на лекарите.

Запознайте се със страничните ефекти

Почти всички лекарства имат доказани странични ефекти. Понякога те се срещат много рядко и не могат да влошат значително вашето здравословно състояние, но има и случаи, в които нежеланите реакции, могат да бъдат по-опасни от самото заболяване, от което се лекувате.

Затова при изписването на лекарство, четете неговата листовка и се консултирайте за страничните ефекти с лекар или фармацевт.

Следете за срока на годност на препарата

Много често се случва да купим лекарство, да го приемаме за кратко, а след това то да остане в някой шкаф, непокътнато, в продължение на няколко години. Най-често, тази ситуация се случва с болкоуспокоителни, лекарства за настинка, кремове, лекарства против повръщане и т.н.

Приемът на лекарство с изтекъл срок на годност, не само, че няма да излекува състоянието ви, но може да доведе и до алергична реакции.

Запознайте се условията за съхранение на медикаментите

При всички медикаменти има описани условия на съхранение. Те не бива да се пренебрегват, тъй като могат да нарушат целостта и ефективността на активните съставки в лекарството.

Следвайте внимателно предписанинието за прием

Запомнете внимателно схемата на прием на лекарствата, предоставена ви от вашия лекар. Ако сте пропуснали да вземете лекарството, според схемата на прием или сте предозирали, то е важно да не «експериментирате» с последващия прием, а да се допитате до специалиста, който ви е предписал дадения медикамент.