Какво представляват вирусите?

Вирусите могат да бъдат наречени вътреклетъчни паразити. Те са много малки, че да е възможно да бъдат видени с невъоръжено око.

Сами по себе си не могат да се размножават, поради това са принудени да проникват в клетките на своя домакин или гостоприемник, за да заимстват техните механизми на възпроизводство. Извън клетките на домакина си вирусите са неактивни.

Вирусите се състоят от генетичен материал /ДНК или РНК /, обвит от защитен слой протеини. Притежават свойството да се прикрепят към клетките и да се развиват в тях. Това са клетките на лигавиците, например на дихателните пътища. Тези клетки са особено уязвими, тъй като те не са покрити от защитна кожа.

Какво представляват бактериите?

Бактериите са микроорганизми, състоящи се от една клетка, но са по-примитивни в сравнение с клетките на животните, на хората и дори на растенията.

Могат да се размножават самостоятелно, тъй като могат да се делят. Техните форми се изменят и лекарите използват тези характеристики, за да ги разпределят по групи.

Но наред с полезните и безвредни бактерии съществуват и такива, които могат да предизвикват заболявания, поради това че са попаднали в уязвимите зони на човешкото тяло или просто поради факта, че имунната система не се е справила с регулацията на тяхното количество.

Как инфекциите с вируси и бактерии се разпространяват?

Вирусните и бактериалните инфекции се разпространяват на сходен принцип. Например по въздушно-капков път, при кашляне или кихане.
Бактериите или вирусите могат да бъдат предадени посредством докосване или ръкостискане с друг човек.

Също процесът на заразяване може да се осъществи чрез храната, когато хранителните продукти не са достатъчно добре обработени.

Телесните течности такива кръв, слюнка, сперма, могат да съдържат вредни микроорганизми, които също е възможно да станат причина за инфектиране.

При обмен на течности, например, при сексуален контакт или при инжектиране, е възможно заразяване с множество вирусни инфекции, сред които са опасните СПИН и хепатит.

Как се избягва заразяване?

• Старателно мийте ръцете си – често един от най-добрите начини за предотвратяване на простудни заболявания. Следва да се отбележи, че след ръкостискане с инфектирани хора, не трябва да си докосвате очите или носа, за да не се заразите.

• Съхранявайте суровите плодове и зеленчуци отделно и използвайте отделни дъски за тяхното рязане. За предпочитане е да се консумира само добре изпечено месо.

Някои микроорганизми загиват в процеса на приготвянето на храната, но някои е възможно в резултат на тяхната жизнена дейност в храната да останат токсични вещества, които да предизвикат диария или повръщане.

• Използването на презерватив по време на полов акт способства за намаляването вероятността от разпространение на венерически заболявания.

Как се лекуват бактериалните инфекции?

Американски учени разработили генетичен тест за определяне на истинската причина за инфекция на горните дихателни пътища.

Бактериалните инфекции, обикновено, се лекуват със специални антибиотици, които унищожават специфичните бактерии, предизвикващи заболяване. За да определят какви антибиотици следва да назначат, лекуващият лекар може да вземе кръвна проба, урина или секрет.

Как се лекуват вирусните инфекции?

Както беше посочено, вирусите не е възможно да се размножават, докато не проникнат вътре в клетките на организма.

С много от вирусите организмът се справя самостоятелно. Поради това не случайно се говори, че настинката без лечение преминава за 7 дни, а с терапия за седмица.