Дори най-благородното занимание може да бъде развалено и да стане неприятно за изпълнение, ако то бъде превърнато в рутина.

В тази статия ще ви кажем как да не се превръщате в заложници на редовните тренировки и правилното хранене и защо понякога си струва да си позволите да проявите слабост по отношение на общоприетите правила за здравословен начин на живот.

За съжаление, няма да по-добър начин нещо да започне да ви струва отвратително от това да го превърнете в рутина. Спомнете си своите първи дни на нова работа. Познавахте ли рутината?

Знаехте ли какво е монотонност? И когато тогава чувахте изразът „сиви делници“ знаехте, че това със сигурност не се отнася за вас.

Всеки ден вие се насочвахте по непознат за вас все още маршрут към необичайния свят на новата работа, където ви предстоеше да работите над нов проект с нови хора.

Цялото това разнообразие от нови впечатления ви осигурява запас, заради който няма да скучаете със седмици и месеци.

Но в един прекрасен ден разбирате, че вече не ви се става за работа, въпреки прекрасните проекти и приятните колеги, с които можете да обядвате заедно.

Първоначално това се случва веднъж два пъти седмично. След това по-често. А след това всичко се превръща в навик за вас. Нещо подобно заплашва поддръжниците на здравословния начин на живот.

Може с голяма степен на сигурност да се каже, че на всяка нова длъжност дори и това да е като общо работник в колбасарски цех или пък като кондуктор в обществения транспорт на първо време ще ви бъде интересно.

И ако на повърхността на този интерес стои новото обкръжение и новият опит, то ако „копнем“ по-дълбоко, ще видим следи от адаптация, под която на още по-голяма дълбочина се установява забележимият принос на обучението.

Тоест, докато не е преминал периодът на адаптацията, на човек, който не е лишен здравословно чувство за любопитство, ще му бъде интересно. А където има интерес там няма място за рутина и сиви делници.

Този принцип може да се пренесе и такова многостранно понятие като здравословен начин на живот.

В началото, когато започнем да посещаваме фитнес зала ние откриваме около себе си новия удивителен свят, където всичко е изключително интересно за нас.

Огромното количество от уреди храни нашето сърце на първооткривател, което всяко едно утро ни вдига от леглото.

Кога рутината прераства в скука?

И ето настъпва този странен ден.

Или дори не ден, а поредица от дни, в които се чувстваме не както трябва – еднаквият цвят на стените, еднаквите лица на фитнес инструкторите, изпробвали сме всички фитнес уреди и във физическата си форма сме достигнали до безкрайно плато, което все по-често напомня на пот.

Поредното късче пилешки гърди след монотонно дъвчене с ехо попада в стомаха, което отеква в ушите. Колко още? Колко ще издържа на този спартански режим?

Ограничено хранене, ограничен алкохол, сън по разписание, фитнес залата, където ни се струва, че прекарваме безкрайно много време.

Как да не превръщате здравословния начин на живот в нещо като втора или трета работа?

Не тренирайте понякога

Възможно е трудно да повярвате в това, но човек не е железен. Умората има свойството да се натрупва, дори ако ни се струва, че сме си починали.

Не употребявайте едни и същи полезни храни

Разбира се, няма нищо по-вкусно от обезмаслената извара или сухото пилешко филе, за които са нужни половин литър слюнка, за да се сдъвчат.