Алкохолизмът е много опасно заболяване, което се проявява по различен начин при различните хора. Докато един човек да може да пие алкохол с бутилки, без това да дава особени странични ефекти, при други са достатъчни само едно или две питиета, за да почувстват силно опиянение, да губят равновесие,да имат стомашни проблеми. Но ако алкохолът влияе на хората по различен начин, има някои общи симптоми на алкохолизма, които са валидни за всички.
Ако не сте съвсем сигурни дали вашият приятел или любим човек страда от алкохолизъм, следвайте указанията по-долу, за да се ориентирате в ситуацията.

Какво е алкохолизъм?

Алкохолизмът е пристрастяването към употребата на алкохолни напитки. Смята се за психично заболяване с натрапчиво поведение, което е в резултат от зависимостта към алкохола. То преминава и във физическа зависимост, тъй като се наблюдава повишаване на толеранса към спирта и се появява необходимост от приемане на все по-големи количества алкохол.

След това ефектът на опияняване настъпва с приемането на по-малки количества спиртни напитки. Наблюдава се и синдром на абстиненция, поради липсата на алкохол в организма. Често се смята, че алкохолизмът е семейна болест, предавана по наследство чрез гените, но това не винаги е така. Това заболяване може и да се предаде на поколението, но може и да се развие само у един член на семейството.

Често пъти тези, които пият само по тържествени поводи, в крайна сметка се превръщат в алкохолици. В допълнение, алкохолизмът е, когато фокусът на интересите и живота се върти около консумацията на алкохол.

Как да разберем дали някой е алкохолик?

Има много симптоми на алкохолизъм, но тук ще изброим най-честите белези за пристрастяване към спиртните напитки.

- липса на контрол върху това какво е количеството на консумирания алкохол
- вина или срам от това, че пият алкохол

- лъжат относно пиенето хората, които обичат
- алкохолик е някой, чийто близки се тревожат относно навиците му на пиене

- алкохолици са и тези, които чувстват необходимост да консумират алкохол, за да се чувстват комфортно или нормално
- загуба на памет или "бели петна" след прекомерна употреба на алкохол
- не спират да пият, макар да казват, че ще консумират само едно питие

Някои други признаци, че човекът срещу вас е алкохолик

- искат да спрат да пият алкохол, но просто не могат
- отказват се от хобитата си или от нормалните ежедневни дейности в резултат на употребата на алкохол
- всичко, за което си мислят, е алкохол
- продължават да пият дори, след като разберат, че имат проблем с алкохола

Ако вие, ваш приятел или любимият човек имат проблеми с алкохола, най-важното е да не отлагат търсенето на помощ и да се заемат с лечението си още днес.

Признаците и симптомите на алкохолизъм може да варират при отделните индивиди. Ако при един човек може да има само един от изредените симптоми, при друг те може да са в съвкупност, или дори да се наблюдават всички.