Новата коронавирусна инфекция, без съмнение, се превърна в проблем от световно значение. Лекари, медицински сестри и лаборанти на първа линия се сражават с невидим за невъоръженото око враг.

Гражданите на много държави старателно се придържат към режима на самоизолация с цел опазване на общественото здраве.

Същевременно другите вируси и бактерии никъде не са изчезнали и продължават да се разпространяват, макар и фокусът да е другаде.  

Коклюшът не е изключение, и е по-опасен за децата от новия коронавирус.

Защо традиционно детската, управляема с помощта на ваксинация инфекция излезе извън контрол?

COVID-19 или коклюш – какво е по-опасно за децата

Коронавирусът SARS-CoV-2, предизвикващ COVID-19 или тежко белодробно заболяване, засега не е проучен напълно. Болестта не се разбира добре, но информацията се увеличава с всеки изминал ден.

Съществуващите данни от статистиката и натрупаният опит показват, че разболяването от COVID-19 е възможно във всяка възраст, но по-предразположени към него са хората в средна и напреднала възраст.

При децата клиничните симптоми се развиват по-рядко, а болестта протича предимно леко и най-често приключва с пълно оздравяване.

От анализ, проведен в Китай, се установява, че само 2% от заразените са под 20-годишна възраст, сякаш вирусът е закрилник на децата.

В новите изследвания се посочва, че децата се заразяват толкова, колкото и възрастните. Според най-новите данни обаче те не са толкова възприемчиви към вируса, колкото възрастните.  С коклюша съвсем не е така?

Bordetella pertussis е добре проучена и отдавна известна бактерия, предизвикваща коклюш. Това е традиционно детска инфекция, която се среща най-често на възраст от 1 до 7 години.

Функционалната незрялост на лигавиците на дихателните пътища при малките деца ги правят по-възприемчиви към тази инфекция.

Заболяването протича особено тежко при най-малките деца – до 2-годишна възраст.

Спастична кашлица, която може да се запази от 2 до 8 седмици и повече, е особено мъчителна и опасна.

Пристъпът се състои от няколко силни изкашляния, които се прекъсват от хрипове.

За бебетата е характерна липсата на тези хрипове. Вместо тях е временно спиране на дишането и се развива гърч.

Количеството на пристъпите в денонощие може да варира от 10-15 при леко протичане на болестта до 40-50 при тежко.

Основни усложнения на коклюш са свързани със спазъм на бронхите в момента на пристъпа на кашлица. От страна на белите дробове е възможно развитие на пневмоторакс и емфизем.

Зарази недостиг кислород страда главния мозък – развива се енцефалопатия.

Коклюшът излиза извън контрол – кой боледува по-често

Коклюшът се смята за инфекция, управляема с помощта на масова ваксинация. Наистина, имунизацията, която започва да се прилага в средата на 20-ти век, позволи значително понижаване на заболеваемостта сред децата.

От 2010 г. картината започна да се променя, и цифрите на статистиката показват бавно, но постоянно увеличаване заболевамеостта от коклюш.

Сред откритите случаи на болестта се наблюдава нарастване ваксинирани деца в предучилищна и в училищна възраст.

Увеличаването на обхвата на ваксинацията води до преразпределяне на броя на заболелите деца в различни възрастови категории:

  • Повечето от заболелите на възраст от 7 до 14 години са, заради увеличаване на възприемчивостта към инфекцията, вследствие на изтощение на придобития имунитет;
  • На второ място са децата до 1 година, тъй като ваксината се поставя на 16 месеца и неваксинираните са изложени на риск;
  • Във възрастовите групи 1-2 години и 3-6 години заболелите са минимални, благодарение на наличието на формиран имунитет.

У нас два пъти се провежда ваксинация против коклюш с цел поддържане на достатъчно висок имунитет – на 16 месеца и след това повторната е на 6 години.

Използват се комбинирани ваксини – на година и 4 месеца – Пентаксим, а на 6 години Тетраксим.

Тази година у нас заболеваемостта от коклюш е малко по-висока, отколкото през 2019 г. От началото на годината са регистрирани 19 нови случаи при 13 за същия период на миналата година.

Използването на безклетъчни ваксини срещу коклюш у нас водят до малка вероятност от странични ефекти, но и имунитетът отслабва по-бързо.