Кокосът е голям кръгъл плод на кокосовата палма с твърда черупка с тънка кафява кожа с бяла вътрешна месеста част, която се консумира в суров или сушен вид.

Кокосът е растение от семейство Палмови и е единственият вид от рода Кокосови. Една от особеностите на тези дървета е, че „се чувстват“ много добре в непосредствена близост до морската вода, въпреки че не се нуждаят от нея.

Това се обяснява с лекотата, с която плитките корени на палмата абсорбират влагата от почвата, която на морския бряг е значително по-висока.

Черупката на кокоса не се поврежда от солената вода. Това означава, че падналият в морската вода орех може от морските вълни да бъде отнесен в открито море и след дълго „пътуване“ е възможно да бъде изхвърлена на далечен бряг, където след известно време да се появи нова палма.

Хранителна стойност на 100 грама кокос

• Белтъчини – 3.4 грама;
• Мазнини – 33.5 грама;
• Въглехидрати – 6.2 грама;
• Минерални соли -2 грама;
• Вода – 11.5 грама;
• Калоричност – 354 килокалории;

Кокосовият орех се смята за висококалорична храна заради повишеното съдържание мазнини и от 100 грама кокос човек може да си набави 354 килокалории.

Енергийната стойност на кокосовото масло е 862 килокалории за 100 грама, но в същото количество кокосово мляко има само 19 килокалории.

Прекомерната консумация на кокос може да стане причина за покачване на теглото и впоследствие за затлъстяване.

Полезни свойства

Кокосът съдържа много целебни вещества, натурални масла и антиоксиданти. Източник е на калий, калций, магнезий, фосфор, витамин Е и С, фолиева киселина и растителни влакна.

Месестата част на кокоса подобрява храносмилането и зрението, повишава имунитета, препятства възникването на сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Кокосът притежава противовъзпалително и антимикробно действие. Кокосово масло има приятна миризма и сладък вкус, то е много полезно за кожата и съдържа около 27% мазнини, 6% въглехидрати и 4% белтъчини.

Млякото от кокосов орех е отлично средство за освежаване и тонизиране на кожата, възстановява еластичността на стареещата и вяла кожа. Особено успешно с негова помощ може да се лекува акне и алергични обриви, като успокоява и подсушава раздразнената кожа.

Кокосовото масло се извлича от изсушени косови орехи. Произвежда се чрез горещо пресоване изсушена прясна кокосова маса. Използва се предимно в производството на сапуни козметични продукти и на маргарин.

Кокосовото масло се състои от триглецириди и наситени мастни киселини със средни вериги, благодарение на които се абсорбира много бързо, прекрасно овлажнява и прави кожата наистина кадифена.

По-специално, лауриновата киселина отрицателно въздейства на различни патогенни микроорганизми, бактерии, гъбички, дрожди и вируси.

Също така в кокосовото масло се съдържа капринова киселина /7% от общия мастно-киселинния състав/, която стимулира антимикробната активност.

Кокосовото масло лесно се храносмила и по този начин не натоварва черния дроб. То е полезно за стомаха и благоприятства поддържането на здрава чревна микрофлора.

Ползата от кокосовото масло се състои в това, че то не се отлага в организма, а почти веднага се превръща в енергия. И затова то е особено подходящо за спортистите, които тренират интензивно. Не е изненадващо, че жителите на тропическите страни смятат кокоса за „небесен дар“.

Противопоказания при употребата на кокос

Кокосът е противопоказен за хората са предразположени към затлъстяване. Кокосовите орехи са противопоказни в случай на индивидуална непоносимост, а също и при хиперфункция на щитовидната жлеза, тъй като те влияят на функцията на този орган.