Лешникът е плодът на едноименно растение, принадлежащо към семейство Брезови. То е познато също и с названието леска. Плодовете /орехите/ са обвити от дълга зелена обвивка.
Лешникът се използва в хранително-вкусовата промишленост, в сладкарството и за получаване на масло. Основните производители на лешници са средиземноморските държави.
Леската достига височина до 10 метра и със сиви клони. Листата му са закръглени или широки и овални с размери приблизително 10 на 12 см. със сърцевидна основа, със заострени и къси върхове.
Полезни свойства
Лешниците са богати на хранителни вещества, по калоричност с около 700 килокалории на 100 грама, те превъзхождат 2-3 пъти хляба, 8 пъти мляко, а също и шоколада.
В лешниковите орехи се съдържат до 60% масла, състоящи се от глицериди, палмитинова и стеаринова киселина, които потискат повишаването на кръвните нива на холестерола.
Също така тези съединения предпазват от заболявания на кръвоносната система и са изключително необходими за растящия детски организъм.
Затова лешниците е желателно да бъдат неразделна част от хранителния режим на децата, младежите и особено на хората в напреднала възраст.
Плодовете на леската се характеризират и с високо съдържание на мазнини, около 20%, с наличие на витамини В1, В2, С, Е и на следните минерални вещества – калий, желязо, кобалт, фосфор, калций, цинк, циамин, ниацин.
Най-важната особеност на витамин Е е неговото свойство да препятства образуването на канцерогенни вещества в организма и именно поради е мощно профилактично средно срещу рака, а също и срещу болести на сърцето и на опорно-двигателния апарат.
Калцият укрепва костите и зъбите, желязото е необходим елемент при формирането на хемоглобина, цинкът за образуването на полови хормони, а калиевите соли за нормалната функция на нервната и мускулната система.
Като диетична храна лешниците се използват при заболявания на системата на кръвообращението и при малокръвие, хиперплазия на простата, при разширени вени, флебит, венозни язви и капилярни хеморагии.
Важно е плодовете на леската да се консумират от хора със захарен диабет, а благодарение на ниското съдържание на въглехидрати в тях, те могат да се ядат и при спазване на много строг хранителен режим.
В лешниците се съдържат вещества, способстващи за изхвърлянето на токсините от тялото, особено от черния дроб. Регулярната употреба на плодовете на леската предотвратяват гнилостните процеси, прочистват организма и укрепват имунната система.
Лешниците са много добър източник на енергия за човека – 100 грама лешникови орехи съдържат 639 килокалории, а също и висок процент белтъчини от 16 до 19%.
Високото съдържание на калий, калций в съчетание с цинк способстват за ефективното развитие и укрепване на структурата на костите и се предотвратява високото кръвно налягане.
Консумацията на ядката лешник е допустима дори и от диабетно болните.
В народната медицина лешниковите орехи са били използвани за стимулиране образуването на кърма при кърмещите жени, както и за предотвратяване на образуването на газове в червата и за разтваряне на камъни при бъбречно-каменна болест.
Натрошените лешници с вода се прилагали при бронхопулмонални заболявания, а в комбинация с мед с тях лекували от анемия и ревматизъм.
Лешниково масло лечители препоръчвали при паразитни инфекции с кръгли червеи и при епилепсия.
Противопоказания при употребата на ядката лешник
Не са препоръчителни лешникови орехи за деца с тежки форми на диабет и с хронични тежки заболявания на черния дроб.
Количеството лешници , което е желателно да се консумира на денонощие е в рамките на 30-50 грама, при което не са установени и други противопоказания.