Лешникът е плодът на едноименно растение, принадлежащо към семейство Брезови. То е познато също и с названието леска. Плодовете /орехите/ са обвити от дълга зелена обвивка.

Лешникът се използва в хранително-вкусовата промишленост, в сладкарството и за получаване на масло. Основните производители на лешници са средиземноморските държави.

Леската достига височина до 10 метра и със сиви клони. Листата му са закръглени или широки и овални с размери приблизително 10 на 12 см. със сърцевидна основа, със заострени и къси върхове.

Полезни свойства

Лешниците са богати на хранителни вещества, по калоричност с около 700 килокалории на 100 грама, те превъзхождат 2-3 пъти хляба, 8 пъти мляко, а също и шоколада.

В лешниковите орехи се съдържат до 60% масла, състоящи се от глицериди, палмитинова и стеаринова киселина, които потискат повишаването на кръвните нива на холестерола.

Също така тези съединения предпазват от заболявания на кръвоносната система и са изключително необходими за растящия детски организъм.

Затова лешниците е желателно да бъдат неразделна част от хранителния режим на децата, младежите и особено на хората в напреднала възраст.

Плодовете на леската се характеризират и с високо съдържание на мазнини, около 20%, с наличие на витамини В1, В2, С, Е и на следните минерални вещества – калий, желязо, кобалт, фосфор, калций, цинк, циамин, ниацин.

Най-важната особеност на витамин Е е неговото свойство да препятства образуването на канцерогенни вещества в организма и именно поради е мощно профилактично средно срещу рака, а също и срещу болести на сърцето и на опорно-двигателния апарат.

Калцият укрепва костите и зъбите, желязото е необходим елемент при формирането на хемоглобина, цинкът за образуването на полови хормони, а калиевите соли за нормалната функция на нервната и мускулната система.

Като диетична храна лешниците се използват при заболявания на системата на кръвообращението и при малокръвие, хиперплазия на простата, при разширени вени, флебит, венозни язви и капилярни хеморагии.

Важно е плодовете на леската да се консумират от хора със захарен диабет, а благодарение на ниското съдържание на въглехидрати в тях, те могат да се ядат и при спазване на много строг хранителен режим.

В лешниците се съдържат вещества, способстващи за изхвърлянето на токсините от тялото, особено от черния дроб. Регулярната употреба на плодовете на леската предотвратяват гнилостните процеси, прочистват организма и укрепват имунната система.

Лешниците са много добър източник на енергия за човека – 100 грама лешникови орехи съдържат 639 килокалории, а също и висок процент белтъчини от 16 до 19%.

Високото съдържание на калий, калций в съчетание с цинк способстват за ефективното развитие и укрепване на структурата на костите и се предотвратява високото кръвно налягане.

Консумацията на ядката лешник е допустима дори и от диабетно болните.

В народната медицина лешниковите орехи са били използвани за стимулиране образуването на кърма при кърмещите жени, както и за предотвратяване на образуването на газове в червата и за разтваряне на камъни при бъбречно-каменна болест.

Натрошените лешници с вода се прилагали при бронхопулмонални заболявания, а в комбинация с мед с тях лекували от анемия и ревматизъм.

Лешниково масло лечители препоръчвали при паразитни инфекции с кръгли червеи и при епилепсия.

Противопоказания при употребата на ядката лешник

Не са препоръчителни лешникови орехи за деца с тежки форми на диабет и с хронични тежки заболявания на черния дроб.
Количеството лешници , което е желателно да се консумира на денонощие е в рамките на 30-50 грама, при което не са установени и други противопоказания.