У нас кокосовата захар не е толкова популярна, докато на Запад това лакомство много се използва като заместител на обикновената захар.
Екзотичната алтернатива на бялата смърт оптимално се вписва в правилното хранене. Благодарение на богатия състав и на оригиналния вкус натуралната сладост помага за разнообразяване на ежедневното меню.
Но когато използваме простата захар, трябва да помним не само за ползата от лакомството, но и за вредата от него, и за противопоказания.
Състав и технология на производство на кокосовата захар за хранене
Кокосовата захар представлява натурален продукт, добиван от нектара от цветовете на палмите. В Азия това подслаждащо средство се използва от векове като хранителен продукт.
Лакомството се получава от сока, събран директно от цветовете на кокосовите палми. Ароматният нектар се прецежда, като се изпарява течността от него до достигане на състояние на сироп.
По цвета кокосовата захар напомня тръстиковата, обикновено е в оттенъците на кафявото, оранжевото и жълтото. А пък ароматът може да се различи в зависимост от редица фактори:
• Страна на произход;
• Вид на кокосовата палма;
• Сезон на събиране на цветовете;
• Метод за добиване на сока;
Калоричността на тропическия продукт е 380 килокалории на 100 грама. Гликемичният индекс не надвишава 35 единици. Това е най-ниският показател сред всички видове захар, включително и тръстиковата с нейните 68 единици.
Като се изхожда от този индекс смело може да се твърди, че кокосовата захар помага за контролиране на теглото и на нивото на холестерола. Затова следва да се включи натуралния продукт в правилното хранене, ако следите за здравето си.
Полезните свойства на кокосовата захар за диетата и правилното хранене
Едно от предимствата на кокосовата захар е минималната обработка на суровината. Това е наистина органичен продукт, съхранил голямо количество от витамините в процеса на производство.
Рафинираната захар при преработка губи полезни вещества. Като хапва повече бяла захар човек осигурява на своя организъм само количество калории.
Кокосовата захар не е толкова сладка, отколкото обикновената за нас бяла. И не се усвоява толкова бързо. Това е ценен източник на енергия, който може да бъде полезен за хората, избрали за себе си определени диети за отслабване.
Също екзотичното лакомство може да се използва във вегетарианското хранене.
Захарта от палмовия нектар съдържа голямо количество полезни вещества:
• Аминокиселини;
• Витамини от група В;
• Микроелементи;
• Полифеноли;
Така например, кокосовата захар е богата на желязо – 2 пъти повече, отколкото в кафявата захар. Повече е и магнезият – 4 пъти повече, отколкото в другите видове захар, цинк – 10 пъти повече.
Съдържа и много интизол, което вещество положително влияе на нервната система, като намалява тревожността.
Влизащият в състава на захарта глутамин е незаменим при лечение на изгаряния, рани, за възстановяване след различни травми.
В правилното хранене тропическият дар на природата много успешно се вписва и благодарение на високо съдържание на инулин –разтворими растителни влакна.
Вреда от кокосовата захар и противопоказания
Използването на такава захар може в чист вид за добавяне към кафе, чай и други напитки. Също органичното лакомство е подходящо за приготвяне на бисквити. Но в храненето следва да се въвежда в малко количество.
Въпреки цялата полза от алтернативата на обикновената захар, този продукт все пак е много калоричен, в него има много въглехидрати. Да, по-ценен е от бялата захар, но при прекомерна употреба способства за развитие на кариес и затлъстяване.