Кариес – едно от най-разпространените заболявания на човека.

Неговото продължително изучаване позволило не само да се разбере механизма на неговото развитие, но и да се установят причините – бактериите, някои представители на стрептококите.

Всички усилия на учените досега са били съсредоточени върху изучаването на най-опасните съчетания, и най-важното сдържане на техния растеж и разпространение.

На конференцията на общността на микробиолозите в Университета Уорвик, Великобритания, учени от Ирландия представили доклад – кокосовото масло е естествен антибиотик, който може да унищожи бактериите, провокиращи кариес.

Бактериите, обитаващи устната кухина

Микрофлората на устната кухина се отличава с голямо многообразие, учените отдавна открили около 700 разнообразни бактерии.

Голяма част от тях се отнасят към условно-патогенната флора, и при нормални условия не вредят на организма.

Но веднага щом се създадат благоприятни условия, бактериите могат да предизвикат различни патологии, включително и кариес.

Основната причина за кариес са бактерии, представители на стрептококи. Това са 2 „хулигана”, които предизвикват всички известни изменения, характерни при кариес.

Streptoccocus mutans – анаеробна бактерия, тоест такава, която не обича кислород и отлично се развива и се размножава в пространство без въздух, например, в зъбния камък или плака.

Според многобройни изследвания тези бактерии, тези бактерии се откриват в устната кухина на 98% от населението. Но далеч не при всички предизвикват кариес. Това обстоятелство за пореден път доказва, че кариесът е мултифакторен процес.

Механизмът на развитие е лесен – бактериите прилепват към повърхността на зъбите, образуват колонии, при поява на хранителна среда – храна, особено сладко.

Започва преработване на захари и отделянето на киселини, които буквално размекват емайла. При липса на необходимата хигиенна грижа и съпътстващи фактори, кариесът прогресира и се развива.

Кокосово масло против кариес

Доктор Деймиян Бреди и неговият екип изследвали антибактериалните свойства на кокосовото масло по отношение на основните провокатори на кариес – някои щамове на Streptococus mutans.

В хода на изследванията били използвани няколко форми масла – продуктът в първоначално обработен вид и предварително обработен с добавени ензими. Тяхното добавяне позволило леко омекотяване на маслото.

В началото на изследването били получени недобри резултати.

Микробиолозите не открили съществена гибел на бактерии под въздействие на кокосовото масло, и то независимо от неговия вид.

Но в групата, в която се използвало полуразградено масло, тоест с ензими, учените установили прекратяване на размножаването на стрептококите.

Разбира се, основният интерес на учените бил съсредоточен именно върху влиянието на кокосовото масло върху Стрептококус мутанс.

Но се наблюдавало намаляване на числеността на бактериите и в други групи, които също са свързани с различни заболявания на устната кухина.

Предходни изследвания показвали, че някои разградени продукти задържат или дори спомагат за унищожаването на патогенните бактерии, включително и такива, предизвикващи кариеси.

Така например, по време на изследванията се установило, че при ферментирало мляко се наблюдавала значителна гибел на Streptoccocus mutans. Именно данните от това изследване мотивират учените да изучат влиянието на кокосовото масло върху бактериите.

Към ден днешен изследванията продължават, учените се интересуват от влиянието на кокосовото масло върху различни патогени, тоест и на другите типове бактерии.

Учените отбелязват, че при предварителни резултати се открива, че кокосовото масло с ензими може да разруши гъбичките от рода Кандида – основна причина за млечница в устната кухина.

Тези резултати откриват нови възможности пред зъболекарите. Потенциално антисептично действие на ензим-модифицираното кокосово масло.