Въпреки разпространеното мнение за ползата от кокосовото масло, ново изследване показва, че то може да е опасно за сърцето и за кръвоносните съдове. Учените провеждат научен обзор на 16 мащабни изследвания и ги публикуват в списание Circulation.

Защото полезното кокосово масло вдига холестерола

В системния анализ са включени само изследвания за влиянието на кокосовото масло върху нивата на липидите в кръвта и на други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Учените анализирали изследвания, в които кокосовото масло се сравнявало с другите видове растителни масла.

Установява се, че използването на кокосово масло като хранителен продукт е свързано с повишаване на нивата на лошия и на общия холестерол. Двата показателя са добре проучени фактори за риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите установяват, че кокосовото масло повишава нивата на лошия холестерол с 10,47 мг/дл. Това е значително по-висока стойност от тази, която се отчита при употреба на зехтин или соево масло.

На практика, 3-4 супени лъжици кокосов масло на ден повишават нивата на „лошия” холестерол в кръвния серум с 9%.

Вероятно холестеролът се вдига след употреба на кокосово масло, заради високото съдържание в него на наситени мазнини.

Заключенията за неблагоприятното въздействие на кокосовото масло върху нивата на лошия холестерол в сравнение с алтернативните растителни масла, които се използват за приготвяне на ястия, са в съответствие на хранителните препоръки за замяна на полинаситените мазнини с полиненаситените мастни киселини.

Над 90% наситени мазнини в кокосовото масло – повече от сланината

В кокосовото масло се съдържат около 90% наситени мазнини – повече, отколкото в сланината или в кравето масло. Това масло няма никакви предимства по отношение поддържането на нормални килограми, за намаляване на възпалението или на риска от сърдечно-съдови заболявания.

В хранителните препоръки, които са издадени от здравното министерство и изготвени от екип експерти в областта на диетологията, няма споменаване за кокосово масло.

То е екзотичен хранителен продукт и затова, ако ни харесва на вкус, можем да си го позволяваме от време на време, но не и да се употребява постоянно като хранителен продукт.

Новото изследване показва защо не трябва да се доверяваме на твърденията за ползите от кокосово масло.