Кокцигодиния представлява болков синдром, характеризиращ се с болезнено усещане около последната кост в основата на гръбнака, позната като опашна кост.

Силата на болката може да варира от лека до тежка и обикновено се усилва при:

• Седнало положение, особено при облягане назад;
• Преминаване от седнало в изправено положение;

Някои от засегнатите от синдрома лица е възможно да не са в състояние да останат повече от няколко минути в едно и също седнало положение , преди да почувстват, че не могат да търпят болезненото усещане и трябва незабавно да направят нещо, за да го облекчат.

Болките в или около опашната кост понякога дори могат да затруднят извършването на ежедневните дейности като шофиране, навеждане или престой по-продължително време в седнало положение.

Възможно е да изглежда странно, но стоенето върху мека повърхност понякога предизвиква по-силни болки, отколкото сядането върху твърда такава. Това е така, защото при сядане върху мека повърхност по-голямата част от телесната тежест се съсредоточава върху опашната кост, а не върху твърдите кости под таза.

Други съпътстващи кокцигодинията симптоми:

• Болезнени усещания по целия гръб;
• Пробождащи болки в посока надолу по краката;
• Болки преди или по време на изхождане;
• Болезнени усещания по време на секс;
• Болки по цялото седалище и бедрата;
• При жени – по-силни от обичайното болки по време на менструация;

Засегнатите от синдрома също се оплакват от невъзможност да си открият подходяща удобна позиция на тялото, която при и опит за заспиване и при самия сън да не предизвиква болезнени усещания и впоследствие смущаване на съня.

Възможно е да се наложи продължително въртене и мятане в леглото, докато засегнатият намери онази удобна позиция, при която да не го боли.

Какви са причините?

Болковият синдром може да възникне в резултат на увреждане на самата опашна кост или пространството около нея, като например:

• Мускулите и сухожилията, осигуряващи промяната на местоположението на опашната кост по време на раждане;
• Травма на опашната кост, причинена от злополука;
• Изтегляне на костта от нормалното ѝ положение поради нехарактерно положение на тялото или повтарящи се дейности като колоездене и гребане;

При около 1/3 от случаите не се открива очевидна причина, макар че и да се предполага, че износването на прешлените поради напредването на възрастта, е оказало влияние.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Потърсете личния си лекар, ако болките в опашната кост продължат повече от 2-3 дни.

Въпреки че в повечето случаите синдромът не представлява сериозно клинично състояние, трябва да се извърши внимателен преглед, за да се изключи възможността причината е по-сериозна като фрактура например.

Диагнозата се поставя най-често въз основа на оплакванията на пациента и физикален преглед на долната част на гърба и на целия гръбнак.

Лечение на кокцигодиния

Първоначално се прилагат болкоуспокояващи като ибупрофен и в повечето случаи болезнените усещания отзвучават след няколко седмици. Ако това не се случи, тогава се преминава на по-силни лекарства, които се отпускат с рецепта, като стероиди под формата на инжекции /кортикостероиди/.

В малка част от случаите болките могат да продължат и с месеци, като тогава състоянието се означава като хронична кокцигодиния, като в този случай е най-малко вероятно неприятните влошаващите качеството на живота на засегнатия да се самоограничат и да отзвучат от само себе си и се налага прилагането на няколко терапии едновременно.

За облекчаване на болката можете да използвате специално изработени възглавници, които осигуряват стабилност на опашната кост и предотвратят евентуално съсредоточаване в нея на по-голямата част от масата на тялото.