Ким Кардашиян бе доста открита през последните няколко месеца за това как тя и нейният съпруг Кание Уест здраво работят, полагайки опити да се сдобият с втора рожба.

Ким дори каза, че прави секс по 500 пъти на ден при промоцията на новия сезон на Keeping Up With the Kardashians, който започна на 15 март.

Очевидно това е силно преувеличено, но нейният коментар ни накара да се чудим: дали ако правим секс по няколко пъти на ден увеличаваме шансовете по-скоро да се сдобием с рожба?

Отговорът, за огромна изненада, не е съвсем точен. "Двойките, за които няма данни да имат проблеми със зачеването, но са готови да станат родители, най-често биват съветвани да правят секс всеки ден или през ден", казва д-р Елизабет Фино, асистент професор по гинекология и репродуктивно здраве в Центъра по фертилност към Нюйоркския университет в САЩ.

Спазването на това темпо означава, че мъжката сперма ще бъде свежа и здрава, идеална за оплождане на яйцеклетката.

По-честият секс от препоръчания поставя под огромно напрежение и двамата партньори, а това прави процеса на зачеване твърде стресиращ и за двамата, казва Фино.

Този съвет обаче е различен за двойки, които имат доказани проблеми със зачеването на дете и това е диагностицирано. Такъв проблем, впрочем, имат около 40% от двойките.

Ако има проблем с оплодителната способност на мъжката сперма или броят на подвижните сперматозоиди, или пък с неговата еякулация, двойките е добре да правят секс веднъж на два или три дни. Това ще даде на мъжа възможността да постигне по-добро количество и качество на спермата, казва д-р Фино.

От друга страна, ако двойките, които искат да заченат дете, не правят секс повече от осем дни, също не е добре и може да доведе до обратен ефект. По този начин мъжката сперма се изпълва с по-висок процент стари или дори мъртви сперматозоиди, което намалява оплодителната способност и прави безсмислен акта на зачеване.

Ние не знаем какво са посъветвали лекарите Ким Кардашиян, но дори пет пъти секс на ден е твърде много, ако се прави с цел зачеване на дете.

Въпреки всичко трябва да е ясно, че по време на един 28-дневен цикъл, шансовете на двойката да зачене дете са плюс-минус 25 на сто, и то когато говорим за здрави двойки, без никаква патология.

Причините за това са много, а в допълнение трябва да се спомене и фактът, че някои яйцеклетки не се оплождат, а някои от вече оплодените яйцеклетки не се развиват добре в своя начален етап на развитие.

Смята се, че шансовете за зачеване през първата година, в която са започнали опитите за забременяване, е между 80 и 90 на сто. Това означава, че всяка седма от общо 8 двойки ще успеят да създадат живот в рамките на 12 месеца.

Но тази статистика се отнася за двойките с нормални фертилни функции. Има много фактори, които влияят върху шансовете за успешно забременяване върху нормалните двойки.

На първо място, това е възрастта на жената. Колкото на повече години е тя, толкова повече се влошава качеството на яйцеклетките.

Както по-горе споменахме, честотата на сексуалните контакти също е от голяма важност. Ако двойката не прави секс в периода на овулация, който е по средата на цикъла на жената, шансовете за забременяване са почти нищожни.

Роля играе и продължителността на опитите за зачеване, или иначе казано - от колко време двойката се опитва да създаде бебе. Известно е, че колкото по-дълго продължава този период, толкова по-малка е възможността да се стигне до зачеване без помощта на лекар специалист.