Ухапването от куче е доста разпространена травма. Но далеч не всяка майка има ясен план за оказване на помощ на детето.

Защо е толкова страшно ухапването от куче?

Първият проблем – това е болката и страхът. След нападането от животното някои деца през целия си живот се боят от кучета, изпитват паника, когато ги видят, дори вече и в зряла възраст.

При някои силното изплашване провокира невроза, най-често изразяваща се в заекване.

Вторият момент – самата рана може да се възпали, често се налага направата на шевове и дълго не заздравява, съгласете, доста неприятна перспектива.

И разбира се, най-страшното усложнение от ухапването на животно, и не само, това е бяс. Това е много опасна вирусна инфекция, която попада в раната със слюнката на болното животно – било то от улично куче или котка.

Обикновено това заболяване има продължителен инкубационен период, до няколко месеца, когато на детето нищо не го безпокои, а родителите мислят, че са забравили за ухапването.

Но след това внезапно рязко се появяват изключително странните симптоми като страх от вода, конвулсии, и накрая се стига до парализа. За съжаление, това заболяване е нелечимо и неминуемо води до смъртта на инфектирания.

За да не допуснете, е необходимо да вземете определени мерки. Но нека всичко да е подред.

Задача №1 – успокоение

Родителите бързо трябва да се вземат в ръце и да успокоят детето, да го отведат на безопасно място, да го прегърнат, да го разсеят.

Ако мама крещи и нервничи, от това на детето ще му стане още по-лоши.

Задача №2 – промиване на раната

Раната, ако не е дълбока, трябва да се промие под струя течаща вода, може – с детски сапун. Не трябва да докосвате раната с памучен тампон, с ръце, бинт – само с вода?

След това с кислородна вода, но отново при повърхностни рани.
Не трябва на увредената повърхност да се нанася йод, тъй като това ще доведе до изгаряне и некроза на тъканите.
След промиването на раната можете внимателно да я подсушите и да поставите превръзка, но само в случай, че няма кръвотечение. Ако пък има такова, трябва да се спре.

Задача №3 – спиране на кръвотечението

Лекото кървене не се спира, то е от полза за раната, тъй като кръвният поток я почиства от замърсяване. При кръвотечение със средна интензивност се поставя притискаща превръзка.

Обилното изисква използване на турникет. Ако кръвта от раната е алена и излиза като фонтан, на тласъци, означава, че имаме работа с увредена артерия.

В такъв случай турникетът се слага над раната. Ако кръвта е тъмна и се движи бавно, най-вероятно е пострадала вена, и турникетът трябва да се разположи по наранената повърхност.

Турникетът не се оставя дълго време, затова се записва точното време и спешно завеждаме детето в болница. Това е много важно.

Задача 4 – завеждането на детето на лекар

Или се вика бърза помощ, или го закарвате сами, но това трябва да се направи възможно най-бързо.

Проблемът е в, че шевовете на раната могат да се поставят само в рамките на 8 часа след нараняването, което е довело до образуването ѝ, в случай на ухапване, дори и по-малко, тъй като рискът от инфектиране е много висок.