Изследването, даващо информация, дали човек е употребявал спиртни напитки или не, в повечето случаи се изисква от органите, контролиращи спазването на закона за движението по пътищата и актовете по прилагането му.

Алкохолното опиянение е отегчаващо обстоятелство, влияещо на наказателната мярка. Макар че трябва да се признае, че много по-често се назначава кръвен анализ, отколкото такъв на урината.

Колко може да пие човек, за да не се безпокои за концентрациите на алкохол в кръвта и урината?

След напрегнатия работен ден на всеки от нас му се иска да се отпусне и да си позволи бутилка бира, чаша вино или по-силна напитка, а на повечето от нас утре сутрин ще си наложи да седнем зад волана.

Ще има ли значение количеството на изпитото, зависи от това колко време алкохолът се задържа в урината.

Съществува пряка връзка между обема на изпития алкохол, неговия градус и периодът на неговото изхвърляне.

Показателите зависят от общото здравословно състояние, скоростта и степента на филтрация от бъбреците, особеностите на обменните процеси.

Обемът на силна алкохолна напитка – не по-малко от 40 градуса, около 400 милилитра, изпита вечерта може да се определи в рамките на 20 часа след нейната употреба.

Средно следва да се смята, че изследванията ще бъдат обективни още приблизително денонощие.

Концентрацията зависи от фазата на опиянение. При резорбция най-голям показател има артериалната кръв. Достоверността за наличие на спирт в урината може да се определи само в случай, че пробата бъде взета от уретера.

В пикочния мехур постоянно „прииждат“ нови порции урина, поради тази причина концентрацията се изменя в зависимост от изпразването и приемът на допълнителни количества алкохол.

Съвременните тестове обаче могат да регистрират и най-малките остатъци.

При жажда и обезводняване алкохолът в урината се задържа по-дълго, отколкото при нормален воден баланс.

Фазата на елиминация се характеризира с повишени стойности. Окончателните резултати от изследванията зависят от нивата на ацетона или на захарта.

Факторите, оказващи влияние върху продължителността на извеждането на алкохола:

• Обем на употребената алкохолна напитка;
• Нейният градус;
• Емоционалното състояние към момента на употребата – стресът съществено понижава степента на опиянението;
• Честотата на прием обикновено – ежедневно, по празници;
• Пол, тегло на пациента – мъжете с голяма телесна маса са в по-малка степен възприемчиви към малките дози;
• Наличие на проблем с бъбреците, с черния дроб;

Според проведените изследвания, около 100 милилитра бира се извеждат приблизително за половин час. Съдържанието на бутилка от 0.5 литра се преработват за няколко часа.

Шампанското изисква повече време – приблизително 1.5 часа за 1 чаша. За най-продължително извеждаща се от организма напитка се смята конякът, поради дъбилните вещества, съдържащи се в него.

До него стои уискито – колкото по-голямо количество, толкова по-дълго време за преработване на напитката.

Ако ви предстои планово изследване, в навечерието на сутрешното изследване е по-добре да се откажете от прием на съдържащи спирт продукти, за да бъдат резултатите ви обективни.

Кои изследвания показват нивата на алкохола в кръвта?

Съществуват много видове лабораторна диагностика, всяка от които е създадена за определяне на конкретни параметри на състоянието на човешкия организъм.

Методът на газо-течната хроматография, Видмарк или ензимният метод позволява откриването на това колко алкохол се съдържа в урината.

Основават се на реакциите на окисление на спиртните молекули на бихромата и на калиевия перманганат.