Церебрален васкулит - симптоми и лечение на възпаление
Полезно

Церебрален васкулит – това е доста тежко патологично състояние, при което в стените на съдовете, снабдяващи с кръв главния мозък, се развива възпалителна реакция. Това възпаление в преобладаващия брой случаи възниква на фона на някаква първична патология.

Изолираното увреждане на мозъчните съдове се среща изключително рядко. Опасността от това заболяване е, че в резултат на съпътстващи хемодинамични нарушения съществува голяма вероятност от образуване на остра или химична исхемия на главния мозък.

При късно начало на лечението има риск от инвалидизация на болния човек и дори от летален изход.

Най-често церебралния васкулит се съпътства от възпалителни процеси в кръвоносните съдове, които снабдяват с кръв и други органи. Днес точни сведения за разпространението на това възпаление сред населението няма.

Предполага се, че честотата, в която се среща е приблизително 3 случая на 100 000 души население.

С това заболяване могат да се сблъскат хора на абсолютно всякаква възраст. Но най-често то се открива във възрастовия диапазон от 30 до 60 години. И никаква връзка с пола на човека не се наблюдава.

Все пак най-често е вторичното възпаление. То се установява в случай че в организма се открие някаква първична патология, която би могла да доведе до увреждане на съдовите стени.

В повечето случаи това заболяване възниква на фона на системни васкулити. Като пример, може да се приведе възпалителна реакция, развиваща се в артериалните стени, която се нарича възловиден периартериит.

Понякога това заболяване може да се предизвика и от различни ревматични нарушения, например, системен лупус.

Значително по-рядко възпалението на съдовата стена е свързано с прекарани инфекциозни заболявания. Своя роля тук могат да изиграят както бактериални, така и вирусни инфекции.

Известен процент от хората с церебрален васкулит първично се заразяват със сифилис.

В литературата са описани, когато увреждането на съдовете, кръвоснабдяващи главния мозък, е предизвикано от остра интоксикация, най-често на фона на наркомания. На последно място по честота се среща церебрален васкулит, обусловен от злокачествени тумори.

Симптоми, характерни за церебрален васкулит

Първичният и вторичен церебрални васкулити малко се отличават от своите клинични проявления. При първична форма симптомите нарастват внезапно и бързо.

Болният човек започва да се оплаква от прекомерно изразено главоболие. Като цяло съпътстващите проявления напомнят на инсулт. Достатъчно бързо се присъединяват и огнищни нарушения, като мускулният тонус и рефлексите са повишени.

Често присъстват симптоми като нарушение на координацията на движенията, неустойчивост на походката, неволни движения с очната ябълка.

Клиничната картина може да се допълни и с изменения от страна на речевата и зрителната функция.

В някои случаи възникват конвулсивни пристъпи. Най-често обострянето на първичния церебрален васкулит се сменя с продължителна ремисия, след която следва повторно обостряне.

С всеки нов пристъп на неврологичните нарушения придобиват все по-изразен характер.

Вторичният церебрален васкулит се характеризира с постепенно нарастващи симптоми. На първо време болният установява леко влошаване на зрението или отслабване на слуха.

Диагностика и лечение на заболяването

Първоначално за диагностика на това заболяване е необходимо извършване на неврологичен преглед. Допълнително се извършва оценка на зрителната функция. От инструменталните методи могат да се използват и магнитно-резонансна терапия, церебрална ангиография.

Лечението при това възпаление се състои от системни кортикостероиди. В тежки случаи могат да се комбинират с цитостатици. Паралелно се назначават лекарствени препарати, насочени към влошаване кръвоснабдяването на мозъка.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.52 157

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg