Компресионният трикотаж най-често се използва за вените на краката. Помага за забавяне на патологичните процеси при заболявания на кръвоносните съдове, за предотвратяване на усложнения, а понякога помага и при лечение.

Изборът на подходящо изделие зависи от конкретната диагноза и винаги трябва да бъде съгласувано с лекар.

Какво действие оказват тези изделия на вените

Действие на компресионния трикотаж на вените

Ефектът на лечебните чорапи и чорапогащи се заключава в правилното притискане на тъканите на краката. При някои заболявания вените не се справят с натоварването, те са отслабени и не са способни адекватно да изпомпват кръв.

Това води до различни усложнения, и по-точно до разширени вени, отоци, тежест и болки в краката.

Компресионният трикотаж поддържа кръвоносните съдове, не позволява да се разтягат – вената намалява своя диаметър. Възстановява се нормалното кръвообращение и се възпрепятства застоя на кръв.

Това на свой ред помага за избягване на опасни усложнения като образуване на тромби и възпаление на стените на кръвоносния съд.

Лечебният ефект на чорапите се заключава не в простото притискане, а в различната сила на натиск в различните участъци на изделието.

Така например, най-голяма е компресията в областта на глезена – 100%, по-нататък – към пищяла вече е около 70%, а в областта на бедрата не повече от 40%.

Този принцип се спазва във всички изделия, без значение от класа на компресията. Така успява да се постигне изтласкване на кръв във вените на краката и да се избегне притискане на кръвоносните съдове.

Трикотаж за профилактика на проблеми с вените на краката

Всички видове лечебен трикотаж се разграничават по клас компресия. Правилният избор помага за постигане на необходимия ефект. 

Лечебен трикотаж – компресия с налягане 22 мм живачен стълб, се закупува единствено с лекарско предписание при вече съществуващи патологии на вените.

Милиметрите живачен стълб се определят като извънсистемна единица за измерване на налягане, показания на барометър.

Сами можем да си закупим само профилактичен трикотаж с компресия от 10-18 мм живачен стълб. Такива изделия се използват в следните случаи:

  • Повишено натоварване на краката – например, при туристически преходи.
  • Работа в седнало положение.
  • Продължителни и чести пътувания със самолет.
  • Наднормено тегло и бременност.
  • Следродилен период.

Ниският клас компресия помага за защита на вените на краката, ако няма заболявания на кръвоносните съдове.

При наличие на каквито и да е патологии тези изделия не са ефективни, и постигане на облекчение не е възможно. 

При поява на тежест в краката след натоварване или въздействие на външни фактори, профилактичният трикотаж помага за справяне с този проблем.

Също такива чорапи и чорапогащи са препоръчителни за хора с предразположение към разширени вени. Например, ако в семейството има близки със сходни проблеми или при наднормено тегло.

Класове компресия лечебен трикотаж

Лечебният трикотаж е с 4 класа компресия. Подходящият следва да се избере само по лекарски препоръки. Лекото притискане не дава необходимия ефект, а твърде силното води до увреждане на болната вена:

  • 1-ви клас компресия /18-22 мм живачен стълб/, предназначен за хора с ранни признаци на разширени вени, например, когато се появят съдови звездички. Показатели са също силна умора на краката вечер, отоци, тежест в областта на пищяла.
  • 2-ри клас компресия /22-32 мм живачен стълб/ подходяща е при вече видими разширени вени, като се стига до периодични усложнения. Характерни са оплаквания от периодични нощни крампи, силни отоци, болка в областта на разширените възли. При забележими изпъкнали и деформирани съдове трябва постоянно да се носи трикотаж от този клас. Освен това са необходими и за хора с тромбофлебит.
  • 3-ти клас компресия /32-46 мм живачен стълб/ се назначава при напреднала варикоза, когато увреждането на вените на краката води до изразен тромбофлебит, трофични язви.

Във флебологията най-често се използва трикотаж от първите 2 класа. Тези изделия лесно се закупуват от специализирани магазини, а чорапите с 3-ти и 4-ти клас компресия са по-поръчка.