24-годишна британка специално за Хелоуин си закупила страховити бели лещи. Но няколко часа след носенето им почувствала силна болка, която едва не станала ужасяваща за младата жена, тъй като е имало голяма вероятност да ослепее.

На празника за Деня на вси светии тя решила да изненада и да наплаши приятелите си и семейството си с необичаен грим и костюм, като особено много трябвало да се открои с цвета на очите. Евтино, само за 10 паунда, тя си купила цветни контактни лещи, които правели ириса леко сивеещ.

Няколко часа след като си сложила лещите Сара започнала да изпитва много силна болка. През деня не можела да работи, тъй като без да подозира била развила сериозна очна инфекция.

Сара си спомня, че тези усещания в очите били кошмарни.

Тя си купила лещите, защото те били изключително популярни сред нейните приятели. Важно е, че преди това младата жена никога не била носела лещи и не знаела как да си ги сложи и да ги носи, какви трябва да бъдат усещанията. Но след това свикнала, тъй като си помислила, че това е нормално.

С цветните лещи британката посетила вечерята в чест на Деня на вси светии, изпила няколко чаши вино. След като се върнала у дома, тя забравила да си свали лещите и си легнала с тях.

Събуждайки се на следващия ден, тя разбрала, че имала проблем с очите, виждала замъглено и изпитвала много силна болка, която в никакъв случай не може да се приеме за нормална.

Тя веднага се опитала да свали лещите, но дори след свалянето им болката не отшумявала, очите били възпалени, а раздразнението не преминавало. Сара решила незабавно да отиде в болница.

Там лекарите ѝ изписали капки срещу очната инфекция, на очите ѝ била направена промивка и строго ѝ било забранено за известно време да си слага грим. През новата седмица младата жена не ходила на работа, зрението ѝ се влошавало.

Страхът да не остане сляпа нараствал постоянно. Но в крайна сметка ѝ провървяло. Уврежданията на очите, заради контактните лещи не били постоянни. Към настоящия момент тя вижда нормално.

С примера си младата жена желае да предупреди останалите хора в навечерието на празника. Необходимо е да бъдем много внимателни при избор на аксесоари за костюми или контактни лещи за Хелоуин.

И ако не се придържаме към този съвет е възможно да предизвикаме сериозни инфекции. И също така е важно да имаме предвид, че държавните органи изобщо не осъществяват контрол върху продажбата на подобни аксесоари.

От екипа на Lechenie.bg ви съветваме в никакъв случай да не си слагате цветни контактни лещи, преди да сте консултирали предварително с офталмолог, който да ви издаде рецепта.

В този смисъл поведението на 24-годишната британка е абсолютно безразсъдно и само късметът ѝ я спасил от по-сериозни дългосрочни последствия.

Също така трябва да се внимава с избора на костюмите и шапките, които е много вероятно да са произведени от евтини материали, които не са тествани за безопасност при въздействие върху човешкото тяло. И макар да се използват само за един ден, трябва да бъдем много внимателно с техния избор.