Какво представлява коронарната болест на сърцето?

Коронарната болест на сърцето, наричана още и исхемична болест на сърцето е състояние, при което мастните натрупвания (по-разпространеното им наименование е плаки) се натрупват по стените на коронарните артерии. Коронарните артерии са кръвоносните съдове, чрез които сърцето получава кръв и кислород. Когато плаката се акумулира, това води до стесняване на артериите и намаляване на количеството кръв, която достига сърдечния мускул.

Това състояние може да стане причина за изключително сериозни здравословни проблеми и дори за инфаркт. Коронарната болест на сърцето е най-разпространеното сърдечно-съдово заболяване и е на първо място сред болестите, причиняващи смърт.

За съжаление, повечето от хората научават, че имат исхемична болест на сърцето едва, след като получат инфаркт. Без значение дали вече сте преживели сърдечен удар или не, от този момент можете да предприемете редица действия, които да ви предпазят от изпадането в бъдеще в такова тежко състояние.

Какви са симптомите?

В повечето от случаите болните от исхемична болест на сърцето нямат симптоми, докато не навършат  50-годишна възраст. След това симптомите започват да се появяват като по-учестено дишане при тренировка поради недостига на кислород, който чувства сърцето.

Симптомите в повечето случаи се характеризират с:

  • Болка и усещане за тежест в гърдите
  • Постоянно ускорено дишане дори и без физическо натоварване
  • Сърдечен удар – много често инфарктът е първият симптом на исхемичната болест на сърцето.
  • Възможни са и други симптоми като сърцебиене, гадене и прекомерно изпотяване. В много редки случаи болният може да получи сърдечен пристъп и без никакви симптоми.

Какви са причините за исхемичната болест на сърцето?

Исхемичната болест на сърцето прави нееластични стените на кръвоносните съдове поради натрупването на плака – това натрупване представлява заболяването атеросклероза. Но атеросклерозата може да увреди всяка артерия на тялото, но когато засегне артериите, които снабдяват сърдечния мускул с кислород и кръв, това заболяване се нарича коронарна болест на сърцето или исхемична такава. Плаката представлява мастно натрупване, състоящо се от холестерол, калций и други вещества пренасяни с кръвта.

Когато плаката се натрупва с времето, сърдечния мускул постепенно отслабва и се уврежда. В един момент плаката е станала толкова много, че се опитва да разкъса стената на артерията, заради повишения натиск.

Тялото реагира като се образува кръвен съсирек около мястото, където стената на артерията е станала прекалено тънка и може да се скъса. Кръвният съсирек обаче е възможно да блокира притока на кръв към сърдечния мускул и това да причини сърдечен удар.

Лечение на исхемична болест на сърцето?

Промените в обичайния начин на живот са първата крачка, която всеки болен от исхемична болест на сърцето трябва да направи. Но не във всички случаи само промените са достатъчно, възможно и да е необходим прием на определени лекарства. При прием на лекарства трябва да сте много внимателни и да приемате само дозите, които са ви предписани.

Промени в начинът ви на живот

Когато лекарят ви постави диагноза исхемична болест на сърцето, първото, което ще ви посъветва е да спрете цигарите, да започнете да се храните по-балансирано – с храни богати на фибри като плодовете и зеленчуците и да спортувате редовно поне 30 минути дневно като и всекидневната разходка е достатъчна, за да подобрите състоянието си и да се предпазите от бъдещи проблеми със сърцето.

Всяка дейност, която ускорява сърдечната дейност е полезна при това заболяване, като не бива да започвате веднага с тежко физическо натоварване, на което тялото ви не е привикнало.

Как да се предпазим от коронарна болест на сърцето?

За да се предпазите от исхемична болест на сърцето трябва:

  • Откажете цигарите и пушенето на всякакъв тютюн, а ако не можете, потърсете квалифицирана терапевтична помощ.
  • Спортувайте – най-обикновено ходене 30 минути дневно дори може да не е всеки ден от седмицата.
  • Консумирайте разнообразна храна като не прекалявайте с преработените и пържените храни.
  • Полезно е да пиете по 50 грама твърд алкохол дневно, тъй като е доказано, че спомага за поддържането на еластичността на кръвоносните съдове.