Какво представлява коронарната болест на сърцето?

Коронарната болест на сърцето, наричана още и исхемична болест на сърцето е състояние, при което мастните натрупвания (по-разпространеното им наименование е плаки) се натрупват по стените на коронарните артерии.

Коронарните артерии са кръвоносните съдове, чрез които сърцето получава кръв и кислород.

Когато плаката се акумулира, това води до стесняване на артериите и намаляване на количеството кръв, която достига сърдечния мускул.

Това състояние може да стане причина за изключително сериозни здравословни проблеми и дори за инфаркт.

Коронарната болест на сърцето е най-разпространеното сърдечно-съдово заболяване и е на първо място сред болестите, причиняващи смърт.

За съжаление, повечето от хората научават, че имат исхемична болест на сърцето едва, след като получат инфаркт.

Без значение дали вече сте преживели сърдечен удар или не, от този момент можете да предприемете редица действия, които да ви предпазят от изпадането в бъдеще в такова тежко състояние.

Какви са симптомите?

Симптомите на исхемичната болест на сърцето могат да варират в зависимост от степента на стеснение на артериите и общото здравословно състояние на индивида.

В ранните фази на заболяването, много пациенти може да нямат никакви симптоми, което затруднява ранното откриване на проблема.

На практика, симптомите обаче често се проявяват след 50-годишна възраст, когато рисковете за сърдечно-съдови заболявания нарастват.

Първият и най-чест симптом е болката или дискомфортът в гърдите, наречен ангина. Болката може да бъде описана като чувство на стискане, горене или тежест в гърдите и често се появява по време на физическо натоварване или емоционален стрес.

Въпреки че ангината може да бъде предупредителен знак за исхемичната болест на сърцето, не всички случаи на болка в гърдите са свързани с това заболяване, и е важно да се проведе допълнителна медицинска оценка.

Пациентите с исхемична болест на сърцето също могат да изпитват често ускорено дишане, дори и при незначителни физически натоварвания.

Това се дължи на факта, че сърцето не е в състояние да осигури достатъчно кислород на мускула по време на усилия. Този симптом може да създаде усещане за задух и недостиг на въздух.

Инфарктът на сърце, понякога известен като сърдечен удар, може да бъде първият симптом на исхемичната болест на сърцето.

Този сериозен събитие настъпва, когато част от сърдечния мускул не получава достатъчно кръв и кислород поради заслонена артерия.

Инфарктът се проявява с интензивна и продължителна болка в гърдите, която може да се разпространи към лявата ръка, шията, челюстта или гърба.

Освен тези основни симптоми, някои пациенти могат да изпитват сърцебиение, гадене и прекомерно изпотяване.

Тези нежелани състояния се дължат на комплексната реакция на организма към недостига на кислород и нарушеното сърдечно дейстивие.

Важно е да се подчертае, че в редки случаи индивидът може да претърпи сърдечен пристъп дори без предшестващи симптоми.

Това подчертава необходимостта от редовни медицински проверки и консултации, особено след достигането на средна възраст.

Какви са причините за исхемичната болест на сърцето?

Исхемичната болест на сърцето прави нееластични стените на кръвоносните съдове поради натрупването на плака – това натрупване представлява заболяването атеросклероза.

Но атеросклерозата може да увреди всяка артерия на тялото, но когато засегне артериите, които снабдяват сърдечния мускул с кислород и кръв, това заболяване се нарича коронарна болест на сърцето или исхемична такава.

Плаката представлява мастно натрупване, състоящо се от холестерол, калций и други вещества пренасяни с кръвта.

Когато плаката се натрупва с времето, сърдечния мускул постепенно отслабва и се уврежда. В един момент плаката е станала толкова много, че се опитва да разкъса стената на артерията, заради повишения натиск.

Тялото реагира като се образува кръвен съсирек около мястото, където стената на артерията е станала прекалено тънка и може да се скъса.

Кръвният съсирек обаче е възможно да блокира притока на кръв към сърдечния мускул и това да причини сърдечен удар.

Лечение на исхемична болест на сърцето?

Промените в обичайния начин на живот са първата крачка, която всеки болен от исхемична болест на сърцето трябва да направи.

Но не във всички случаи само промените са достатъчно, възможно и да е необходим прием на определени лекарства.

При прием на лекарства трябва да сте много внимателни и да приемате само дозите, които са ви предписани.

Промени в начинът ви на живот

Когато лекарят ви постави диагноза исхемична болест на сърцето, първото, което ще ви посъветва е да спрете цигарите, да започнете да се храните по-балансирано – с храни богати на фибри като плодовете и зеленчуците и да спортувате редовно поне 30 минути дневно като и всекидневната разходка е достатъчна, за да подобрите състоянието си и да се предпазите от бъдещи проблеми със сърцето.

Всяка дейност, която ускорява сърдечната дейност е полезна при това заболяване, като не бива да започвате веднага с тежко физическо натоварване, на което тялото ви не е привикнало.

Как да се предпазим от коронарна болест на сърцето?

За да поддържаме здраво сърце и да намалим риска от развитие на исхемична болест на сърцето, можем да приемем няколко важни стъпки в нашия ежедневен живот.

Тези мерки не само ще помогнат за предпазване от коронарната болест на сърцето, но и за подобряване на общото ни здравословно състояние.

Първо и най-важно, отказването на цигарите и тютюнопушенето е от решаващо значение за нашето сърдечно-съдово здраве. Тютюнопушенето е един от основните фактори за рискове за развитие на исхемична болест на сърцето.

Ако се затруднявате да спрете, е важно да потърсите помощ от квалифициран терапевт или други програми за прекратяване на пушенето, които ви могат предостави подкрепа и стратегии за преодоляване на зависимостта.

Редовната физическа активност е ключова за поддържане на здравето на сърцето.

Препоръчително е да се стремим към минимум 30 минути на ден активност, като например ходене, плуване, каране на велосипед или други умерени физически упражнения.

Това не само помага за укрепване на сърдечно-съдовата система, но и подобрява общото ни физическо и психическо здраве.

Важно е също да отделяме внимание на хранителния ни режим. Следването на разнообразна и балансирана диета е от съществено значение. Ограничете консумацията на преработени храни, богати на наситени мазнини и захари.