На редовния брифинг в 17 часа на Националния оперативен щаб бе обявено за 9 нови случая на COVID-19.

Ограничаване на разпространението – приоритет на оперативния щаб

От общо 99 изследвани проби в референтните лаборатории на ВМА и на Националния център за заразни и паразитни болести – 9 са положителни. Всички заболели са от София и са от различни възрастови групи.

На сайта на здравното министерство се появи съобщение във връзка с проведения с брифинг, според което сега тече процедура, при която следва да се установят, да се поставят под карантина и да се изследват всички контактували с инфектираните с коронавирус.

4-ма от заразените са хоспитализирани в Белодробна болница в София, всички те са били в контакт с починалата, вследствие на усложнения, жена в УМБАЛСМ „Пирогов”.

Усилията на Националния оперативен щаб са насочени изцяло към ограничаване разпространението на инфекцията, но предвид усложнената ситуация в Европа, не е възможно да бъде спряна.

Всъщност причината за късното оповестяване на информацията за новия случай е може би в това, че при положителна проба се прави кръстосано изследване и резултатите се изпращат в друга референтна лаборатория и едва след това се обявяват.

От оперативния щаб бавят информацията, тъй като още снощи в ВМА е хоспитализирана жена с двустранна бронхопневмония, чиито резултат за коронавирус е положителен.

Състоянието ѝ се оценява като средно тежко, като лекуващите я лекари не смеят да дават прогнози.

Жената е придружавала лекарката, която е била на обучение в Барселона и изглежда заразяването е станало от нея.

Във ВМА очакват за хоспитализация още двама души с положителни проби за коронавирус, те са от групата на контактувалите с починалата вчера жена в УМБАЛСМ Пирогов.

Не се предвижда въвеждане на строги мерки във връзка с новите случаи

На последния брифинг председателят на оперативния щаб не обяви въвеждането на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията.

В настоящия случай заразяването с вируса у нас се превръща в геометричната прогресия и болните се увеличават лавиноообразно.

Един нов случай води до няколко нови, и общият брой от 7 нарасна, за по-малко от 24 часа, на 16, според последно изнесената информация.

Единствено жената, което е била в контакт с лекарката, пътувала до Барселона за обучение, е в по-тежко състояние, останалите са в стабилни и дори без симптоми.

При някои от останалите заразени коронавирусната болест протича безсимптомно, единият от новите случаи е поставен под домашна карантина. 

Напрежение между ЕС и САЩ, заради затварянето на граници

Напрежението в Европа рязко нарасна, заради възприетата драстична мярка от страна на американския президент да забрани достъпа на граждани от Стария континент в САЩ. Според информация от американското посолство в столицата България е изключена от забраната за достъп на европейски граждани по въздух и море в страната на неограничените възможности. 

Тази мярка може да ограничи разпространението на вируса, но може да удари много сериозно икономиката, тъй като доведе до срив на финансовите пазари.

Мерките, обявени от САЩ, не се отнасят за Великобритания, свободното движение за граждани на Обединеното кралството остава, тъй като случаите там са сравнително малко. 62-милионна Великобритания е с под 500 заразени с коронавирус, повече има дори и в Швейцария.

Не е ясно каква е причината в Обединеното кралство да има по-малко болни, може би честите ветрове и дъждове допринасят за по-бавно разпространение и бързо загиване на вируса.

Експерти оценяват последствията за световната икономика от коронавируса на 1-2 трлн. долара. Според различните прогнози пандемията е възможно да отшуми напълно до юни.

Най-мрачната хипотеза гласи, че болните ще продължат да се увеличават и пикът им ще достигне едва през есента, което заплашва да провали летния туристически сезон.

По всяка вероятност обаче със затоплянето на времето епидемията ще затихне, най-малкото, защото повечето хора ще прекарват по-голяма част от времето си на открито. Освен това и карантината, която се въвежда повсеместно и рестриктивните мерки, ще дадат резултат.

Пример за това е Китай, където бяха въведени редица строги мерки, още през януари, и ето днес по световните медии показват как най-засегнатият от коронавируса град, откъдето и тръгна пандемията, Ухан постепенно се връща към нормалния живот.