Съществува понятие естествено стареене на организма, но съвременните учени винаги поставят общоприетите концепции под съмнение. Защо стареенето трябва да е естествено? Има ли начин да върнем времето назад?

Чревният микробиом може да подмлади сърдечния мускул

Как тече времето, това е по-скоро въпрос към физиците, а микробиолози от Колорадския университет „погледнаха” в дебелото черво и установиха много интересен феномен, свързан с подмладяване на сърцето.

Бил направен експеримент с мишки. На млади и стари гризачи били дадени антибиотици с широкоспектърно действие, които убили повечето бактерии, обитаващи червата.

Оказва се, че това не само е вредно, но може и да е полезно. Когато учените ограничили популацията на микробиома на старите мишки, тяхното съдово здраве неочаквано се възстановило до състоянието от младостта.

Не е трудно да се досетим, че причина за това са изменения в състава на чревния микробиом, представляващ съобразна бактериална общност, която обхваща и част от бактериалния свят.

Учените направили микробиологично сравнение на изпражнения на стари и млади мишки, с други на които не давали антибиотици, и веднага видели разликата.

При старите гризачи се наблюдавало значително увеличаване на нивата на провъзпалителни микроби, сред които салмонели и други патогени, а също провъзпателни микроби Desulfovibrio.

Впоследствие учените измерили нивата на метаболитите в кръвта – малки молекули, които се образуват от чревни микроорганизми и се абсорбират с кръвообращението.

При старите животни нивата на ТМАО били 3 пъти по-високи, това е метаболит, който се свръзва с повишен риск от атеросклероза.

В дебелото черво започват да се образуват токсични молекули

С възрастта чревният микробиом започва да образува токсични молекули, включително и ТМАО, които попадат в кръвообращението, като предизвикват възпаление, окислителен стрес и увреждат тъканите на кръвоносните съдове.

Сега остава да се разбере защо чревните бактерии с течение на времето започват да губят своето „дружелюбие” или просто има зададена цел за промяна на микробиома в неблагоприятна за здравето на човека тенденция.

Пробиотиците нямат значим ефект що се отнася до подмладяване на сърдечния мускул. Приемат се само при лечение с антибиотици за предотвратяване на диария. Може би най-добрият начин за оздравяване на червата, а едновременно и за подмладяване на сърцето, е правилното хранене с храни, богати на фибри.