Обривът представлява реакция на кожата и може да се дължи на много и различни фактори като например страничен ефект от определено лекарство, инфекция или алергична реакция.

Също така много и различни вещества могат да предизвикат подобни обриви, тъй като възможностите на кожата да реагира са ограничени.

Много често, съпътстващите обрива симптоми спомагат за поставянето на точната диагноза като например скорошно ухапване от кърлеж, излагане на други болни деца или възрастни, започнала употреба на антибиотици, експозиция на неизвестни субстанции или скорошни имунизации.

Повечето обриви, причинени от вируси, не вредят на детето ви и ще изчезнат от само себе си с течение на времето, без никакво лечение. Въпреки това някои от обривите при децата могат да бъдат признак на сериозни или дори опасни за живота състояния. Като родител, вие трябва да сте запознати с тези обриви.

В повечето случаи обривите изглеждат по идентичен начин, което прави трудно поставянето на точна диагноза. Винаги, когато подозирате потенциално опасно състояние, се консултирайте с личния си лекар.

Какви са причините, признаци и симптоми на опасните за живота на детето кожни обриви?

Обривите, свързани с опасни за живота клинични състояния са чести и в такъв случай детето изглежда много зле.
• Треска и петехии

Петехиите са малки червени или виолетови плоски петна по кожата, които не избледняват, когато бъдат натиснати с ръка. Те се дължат на спукани капиляри в кожата. Петехии могат да се появят и без повишена температура по главата и шията след силна кашлица. Повечето деца с петехии и треска има леко вирусно заболяване. Въпреки това наличието на треска и петехии едновременно се свързва с бактериален сепсис и особено с менингококова болест. Това заболяване е много заразно и изключително заразно. Всяко дете с висока температура и петехии трябва да бъде прегледано незабавно от лекар.

Лечение на кожни обриви при децата

Петихиите изчезват напълно в рамките на 7 до 10 дни без лечение. Въпреки това трябва е наложително да се извърши преглед от лекар, за да се прецени дали не е започнало развитието на сериозно заболяване. Възможно е да се наложи на детето ви да се направят кръвни изследвания и рентгенови снимки, за да се открие причината за петехиите и треската.

Понякога се налага и извършването на лумбална пункция, за да се установи дали причината не е менингит.

Кожни обриви при новородените

Когато дойдете с бебето от болницата вкъщи, всяка малка подутина или зачервяване предизвиква тревога. Напълно нормално е бебето да развие обриви, тъй като внезапно е било принудено да се адаптира към среда, която е различна от околоплодната течност, в която то е живяло досега.

Пеленов обрив, както и такъв по скалпа са много чести при новородените. Но ако подозирате, че обривът се дължи на нещо по-сериозно състояние се консултирайте с личния си лекар.

Много често срещан при новородени е милиума, при който се появяват малки подутини с диаметър 1 мм. по носа, бузите и брадичката. Белите петна изчезват спонтанно през първите няколко седмици от живота на бебето, не е необходимо лечение за тях и не оставят белези и не са заразни.

Бебетата често развиват и себореен дерматит, който представлява червен, мазен люспест обрив, който може да се появи по скалпа, зад ушите, в подмишниците и областта на пелените. В повечето случаи тези обриви изчезват спонтанно след няколко месеца без лечение.