Завръщащите се от почивка на морето се познават не по широката усмивка, а по красивото тяло и по-точно по равния и тъмен загар, предизвикващ завист у околните.

За някои бронзовият оттенък се превръща в истински смисъл на живота, заради което с часове са готови да подготвят своето тяло под палещите лъчи на слънцето, като съвместяват въздушните бани с посещението на солариум.

Безопасно ли е това за здравето и трябва ли да рискуваме здравето си в името на мечтата да се сдобием с шоколадов загар?

Какво е това танорексия и кой е в рисковата група?

Знаменитите думи: „Всичко е отрова, всичко е лекарство” принадлежат на известния лекар и алхимик Парацелс.

Дори няколко века след неговата смърт фразата, както и тогава, остава актуална и приложима към най-различни области на медицината.

Сферата на красотата не е изключение. И макар ултравиолетовите лъчи да са необходими на нашия организъм за синтез на витамин Д, любителите на бронзовия тен мислят за това на последно място.

Когато излагат тялото си на агресивните слънчеви лъчи и ходят на плаж в обедната жега.

По отношение на такива се използва терминът „танорексия”.

Става въпрос за психологическа зависимост на човек от загара, просто безумна и маниакална страст към тъмна, покрита с шоколадов оттенък кожа.

Според статистиката, такива маниаци на тема загар стават тийнейджъри от женски пол, които живеят в страни с минимално количество слънчеви дни в годината.

Широкото разпространение на солариумите води до това, че младите спират да се контролират.

Подлагат се на инсолация повече от 2 пъти седмично и прекарват в специалните кабинки повече от 10 минути за един сеанс.

Какви са последствията от това пристрастяване към бронзовия загар?

Учените и досега спорят за количеството и кратността на излагане на ултравиолетови лъчи, които са най-полезни и вредят най-малко.

Но в едно са съгласни – злоупотребата със слънчеви бани, твърде честото посещаване на солариуми причинява сериозна вреда на здравето и се последва от най-различни нежелани състояния.

По данни на Американската академия на дерматолозите най-разпространената и тежка форма на рак на кожата се открива при хора на възраст 25-29 години.

Това са млади хора, които са загрижени за своята красота и привлекателност.

Хората, разболели се от рак на кожата, вследствие на пристрастяване към бронзов загар превишава тези заболели от рак на белите дробове, заради пристрастяване към цигарите.

Как да предпазим кожата от рак и други негативни последствия?

Всъщност кожата получава необходимото количество, дори и повече, витамин Д и при обичайна разходка на чист въздух в слънчев ден.

Освен това има немалко храни, които съдържат тази полезна съставка – мазни млечни продукти, мазна риба, рибено масло.

Затова няма никаква необходимост да излагаме тялото си на палещите слънчеви лъчи в най-горещото време на деня.

Така няма да се сдобием с желания загар, а по-скоро с изгаряния в различна степен, особено ако се пренебрегват защитните средства.

Грижата за младостта на тялото трябва да е приоритет пред привлекателността

Какво трябва да имат предвид тези, които желаят да запазят кожата си млада дълги години?

Първо, слънчевите лъчи изсушават кожата, като отнемат влагата от нея и предизвикват появата на преждевременни бръчки, а това вече не е красиво.

Споменатите SPF фактори не предпазват от появата на бръчки, правят го други PPD.

Ако се разшифрова тази абревиатура на руски, то се получава „отложена вторична пигментация”.