Какво е това полиноза и как се проявява

Полиноза, още и сенна треска, алергия към цветен прашец, сенна хрема, едно от най-разпространените алергични заболявания, предизвикани от действие на прашец на някои растения по време на цъфтене.

Това заболяване се характеризира с възпаление на лигавиците на дихателните пътища, проявява се с кашлица, хрема, сълзене и сърбеж на конюнктивата. Полиноза може да се съпровожда с развитие на бронхиална астма, а също и следните симптоми:

 • Повишение на температурата;
 • Главоболие от типа на мигрената;
 • Болки в ставите;
 • Храносмилателните разстройства;
 • Обрив на кожата.

Какви растения предизвикват полиноза

Земната флора е много разнообразна и включва хиляди видове, но алергенен прашец се образува от 50 растения. Това са широко разпространени в конкретната местност опрашвани от вятъра растения, прашецът на които е със сферична форма, лек е и летлив.

Размерите на частиците прашец също имат значение. Например, прашец с диаметър от 30 микрометра се задържа в горните дихателни пътища, а прашец с диаметър до 25 микрометра прониква много по-дълбоко, в средните и малките бронхи.

Растения провокатори на полиноза в България

У нас календарът на цъфтенето и опрашването изглежда по приблизително следния начин:

 • Март – при по-топло време цъфтят овошките;
 • Април – в началото на месеца, бреза, върба, тополи, орехови дървета, дъб;
 • От средата на май до началото на юни – цъфтят дървета, липи най-вече, и зърнени – царевица, пшеница, ръж, овес;
 • Август-септември – цъфтене на плевели – полски хвощ, троскот, коноп;

В България един от основните видове алергени, предизвикващи полиноза, е прашеца от зърнени и пухчетата от тополите, които започват да се разнасят от вятъра точно през април.

Тази година е вторият пролетен месец е по-хладен от обичайното и затова изглежда по градските улици все още не е започнало разпространението на пухчетата от тополите.

Какво е това кръстосана алергия от прашец

Различните видове растения съдържат сходни белтъци, които предизвикват еднотипни алергични реакции в организма. Този феномен се нарича кръстосана реактивност, а симптомите – кръстосана алергия.

Растенията от едно семейство са сходни по отношение на белтъчния състав, при алергия към един от видовете в това семейство и други видове предизвикват еднотипни реакции.

Между различните семейства също съществува кръстосана реактивност: зърнени-кръстоцветни, брезови-розоцветни, сложноцветни

Много от тези растения, дори във вашия двор цъфтят в един и същ период, е невъзможно сами да разберем какъв именно прашец предизвиква алергични проявления.

Затова при възникнала за първи път сезонна алергична реакция е необходимо да се потърси лекарска помощ.

Какво е това кръстосана алергия при полиноза

При полиноза алергията към прашец от растения често се съчетава с алергия към сурови плодове и зеленчуци, която се проявява по време или веднага след хранене със следните симптоми:

 • Сърбеж, чувство за мравучкане и парене на устните;
 • Сърбеж и запушен нос, хрема, кихане;
 • Различни кожни проявления – от обикновено зачервяване и умерен обрив до развитие на остра уртикария;
 • Стомашно-чревни проявления – гадене, повръщане, диария;
 • Тежки алергични реакции – астма, оток на Квинке, анафилаксия;

По-нисък риск от хранителна алергия

Известно е, че термичната обработка разрушава белтъците, предизвикващи кръстосана реактивност при полиноза, затова и болните понасят варени, пържени или запечени зеленчуци и плодове, които в суров вид предизвикват алергия.

Също е известно, че зеленчуците, които са се съхранявали през цялата зима, са по-малко алергенни от ранните и сезонните. Например, едно белене на картофи може да предизвика сърбеж на ръцете, кашлица и сълзене.

Термичната обработка на ядки и подправки не понижава техните алергенни свойства.

Какво да правим и да НЕ правим при полиноза

Хора с различни алергии видове алергии, а също и техни близки знаят, че независимо от сезона, е необходимо да се избягват максимално контактите с алергени, които предизвикват обостряне на алергията.

В реалния живот пълно прекратяване на алергичното въздействие е невъзможно, то е необходимо винаги да са под ръка препарати, изписани от алерголог - антихистамини.