Какво представлява дерматит на клепачите

Дерматит на клепачите – това е често срещано възпалително заболяване, проявяващо с местни изменения в областта на горния и долния клепач. Най-често тази патология е с алергична природа.

Но понякога може да е свързана с въздействие на инфекциозна флора, а също и с редица други фактори. Този патологичен процес се характеризира със специфични обриви, хиперемия, оток и т.н.

При своевременно лечение е с благоприятна прогноза и бързо регресира. В напреднал стадий може да се усложни до остър блефарит или остър блефароконюнктивит.

Разпространение

Дерматит на клепачите е широко разпространено заболяване. Възможно е да протича под формата на изолирана патология, при която се засягат както само клепачите.

Последните наблюдения показват, че жените в по-голяма степен са подложени за развитие на това заболяване. Често характерните изменения се откриват именно в областта на горните клепачи.

Предразполагащи фактори

Съществуват голям фактори, които могат да провокират това заболяване. В преобладаващия брой случаи възпалителният процес, локализиращ се в областта на клепачите, е обусловен от различни алергични реакции.

Възможни алергени са: храни, прашец и т.н. Установяването на природата на алергичната реакция често е невъзможно.

Причини

Дерматит на клепачите се развива в резултат на въздействие на организма на инфекциозна флора. Най-често е с вирусна природа и се предизвиква от херпес вируси.

Възбудителят на морбили също може да доведе до характерните за това заболяване клинични проявления. В редица случаи кожата на клепачите се възпалява при продължително излагане на слънце или на твърде ниски температури.

В литературата са описани случаи, когато тази болест е възникнала на фона на радиационно въздействие.

Често този патологичен процес се усложнява от влиянието на различни химически вещества. На първо място в патогенезата не е алергична реакция, а непосредствено увреждане на кожата с химикали.

Обикновено това се среща в различни производства при неспазване на правилата за безопасност. Отделно следва да се спомене за себореен дерматит на клепачите.

В основата на неговото развитие са хормонални нарушения, способстващи за образуване на по-голямо количество кожен себум. Сред другите предразполагащи фактори са наследствена предразположеност, заболявания на стомашно-чревния тракт, паразитни инвазии, механично увреждане.

Механизъм на развитие

Патогенезата при дерматит на клепачите пряко зависи от причините. Основен е приносът на алергични реакции. В този случай е възможна реализация на реакции на хиперчувствителност както от незабавен, така от отложен тип.

Незабавна алергична реакция се проявява няколко минути след контакт с алерген и напълно изчезва за един или няколко часа.

Отложен тип се установява в случай, ако клиничната картина нараства в период от 6 до 12 часа след въздействие на провокиращ фактор. Външно проявления е възможно да се появят след няколко дни или дори седмици.

Симптоми, възникващи при дерматит на клепачите

Основни симптоми, характерни за алергичен вариант, са хиперемия и силни отоци. В областта на клепачите е възможна поява на мехурчета, петна, които са с различен цвят или папули.

При оток е възможно да се затрудни пълното отваряне на окото. Присъства задължително силен сърбеж. При продължително протичане на заболяването може да се установи, че кожата е станала по-плътна и по-суха.

Симптомите при обусловен от херпес дерматит на клепачите нарастват бързо. На първо място в клиничната картина е обрив с мехурчета, локализиращ се в областта на клепачите.

Вътре във везикулите се установява серозен ексудат. Преди тяхната поява болният усеща сърбеж и парене. Понякога е възможно да възникне доста силна болка.

С течение на времето тези мехурчета се превръщат в корички, които впоследствие падат и изчезват. Допълнително присъства и общ интоксикационен синдром.

Диагностика и лечение

Поставянето на диагнозата започва с преглед. Задължително се назначава пълна кръвна картина, с помощта на която може да предположи първопричината за тази патология.

При подозрение за алергична природа са показни изследвания за алергия, определяне на нивата на имуноглобулин Е.

При алергична форма на дерматит на клепачите се използват антихистаминни средства. Също планът на лечение се допълва с кортикостероиди за местно приложение. За предотвратяване на вторично бактериално инфектиране се назначава обработка на засегнатата област с антисептични разтвори.