По данни на Американската кардиологична асоциация, депресивните и тревожни разстройства могат да доведат до сърдечни заболявания.

Как се случва това и може ли да се избегне

Какво е това тревожно разстройство

По данни от медицинската литература, при 6% от хората се открива генерализирано тревожно разстройство – ГТР. При жените то се среща 2-3 пъти по-често, отколкото при мъжете.

Средната възраст за развитие на тревожното разстройство е 32 години, но деца и възрастни също не са защитени от това заболяване.

Според статистиката, до 3% от децата и до 10% от тийнейджърите страдат от тревоги и депресия. И проблемът често остават неразпознат – по-малко са тези, които получават адекватно лечение.

Генерализираното тревожно разстройство води до различни здравословни проблеми със здравето и съществено понижава качеството на живот.

Забелязано е, че при първото обръщане към лекар до 94% от пациентите се оплакват от различни физически симптоми, например, болки в сърцето, корема, главоболие.

В 72% от случаите именно тези оплаквания стават повод за посещение на специалист, а не тревожността като цяло.

За да се постави диагнозата генерализирано тревожно разстройство, лекарят трябва да открие у пациента един или няколко от следните симптоми:

  • Прекомерна тревожност по повод обичайни явления – например, работа или учене;
  • Трудности при установяване на контрол над собствените си тревоги;
  • На фона на тревожността се появява и повишена умора, неспособност за концентрация върху нещо, напрежение на мускулите или нарушения на съня.

Генерализираното тревожно разстройство често се съчетава и с други заболявания. И по-точно, при тревожните хора често се открива депресия – веднага или след няколко години. Също така при ГТР често се откриват заболявания на храносмилателния тракт, сърцето и алергични реакции.

Как са свързани тревогите и болестите на сърцето

Съществуват няколко теории, обясняващи връзката на тревожните разстройства със заболяванията на сърцето.

Неврохормонална теория

Според тази версия, склонността да се реагира прекомерно на стреса се открива при хора с аномална активност на симпатиковата нервна система. Нарушава се функцията на Х черепния нерв – вагус, а това на свой ред води до изменения от страна на сърцето и кръвоносните съдове.

И по-точно понижава се вариабилността на сърдечния ритъм, усилва се отделянето на цитокини в кръвта, увеличава се образуването на кортизол. Всичко това усилва реакцията от страна на хипоталамно-хипофизарната-надбъбречна ос и предизвиква тези състояния:

  • Нарушения на сърдечния ритъм;
  • Спазъм на коронарните артерии и влошаване на кръвообращението в тях;
  • Повишение на артериалното налягане.

Така, силните преживявания наистина могат да доведат до развитие на исхемична болест на сърцето, и по-точно до стенокардия и инфаркт на миокарда.

Ендотелна теория

Вътрешното покритие на кръвоносните съдове е много важно за тяхното нормално функциониране.

При тревожни разстройства обаче ендотелът се уврежда, а това означава, че се влошава и кръвообращението към артериите и вените.

Съгласно тази теория, повишената тревожност води до развитие на атеросклероза, а след това и до стенокардия и дори и инфаркт.

Поведенческа теория

Забелязано е, че хората с тревожни разстройства по-често водят нездравословен начин на живот – не се хранят добре, движат се малко, имат вредни навици. А тези фактори на свой ред повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Изследване, проведено още през 1996 г., показва, че тревожността повишава риска от внезапна сърдечна смърт.

Мета-анализ на проведените до 2010 г. изследвания показва, че при тревожните хора по-често се развива исхемична болест на сърцето, включително може да се стигне и до инфаркт на миокарда.

До какви болести на сърцето водят тревожните разстройства

Най-често се стига до развитието на следните състояния:

  • Исхемична болест на сърцето – в артериите, хранещи сърцето, се понижава или напълно се преустановява кръвообращението. Болестта се развива на фона на атеросклероза – когато по стените на кръвоносните съдове се появят плаки, които намаляват техния обем.
  • Психогенна хипертония – под този термин се разбира състоянието, при което артериалното налягане се повишава до 130/180 мм живачен стълб и повече под влияние на различни психологически причини, например, силна тревога.
  • Кардиомиопатия такоцубо – при това заболяване се нарушава функцията на лявата камера. Причината за развитие на болестта не е известна, но много учени смятат, че влияние върху протичащите процеси оказва стресът.

Какво трябва да се направи

На първо място, да не се оставят тревожните и депресивни разстройства на самотек, не е достатъчно само да се вземем в ръце и да се успокоим. Необходима е помощ от специалист-психотерапевт.

Колкото по-рано се окаже необходимата помощ, толкова по-малко ще е влиянието на психологичните нарушения върху функцията на сърцето и кръвоносните съдове.

Лечението на тревожните разстройства се състои от два момента – психотерапия и медикаментозна подкрепа. Сред препаратите най-ефективни са антидепресантите.

Обзорът на медицинска литература показва, че съчетанието на психотерапия с медикаментозно лечение дава най-добри резултати, но те е необходимо да се оценяват около 6 месеца след началото на терапиите.