Макар и да не е особено популярен сред младото поколение в България, този зеленчук е бил високо ценен още от древността. А сокът от праз притежава доста висока терапевтична стойност, като спомага за лекуването на възникнали възпалителни заболявания и при ушни инфекции.

В народната медицина празът е смятан за едно от най-ефективните средства при проблеми с изпразването на червата, тоест при запек и при различни заболявания на ушите с бактериален и вирусен произход .

Но има данни, че с доста по-висока терапевтична стойност е сокът от праз, който обаче се използва непосредствено след неговото извличане. Тогава е с най-висока ефективност.

Празът всъщност е един представителите на семейство Лукови, но характерно за него е, че не формира типичната за тези растения грудка. За сметка достига по-голяма височина.

В миналото, а и сега, макар и по-ограничено, празът е една от най-важните храни в българския дом, като присъства в по-голямата част от рецептите на традиционната национална кухня.

Както вероятно на повечето от нас е известно, се различават две основни групи праз лук – зимен и летен, като първият е доста по-голям от втория, като това му качество осигурява повишената му устойчивост на студ.

А летният е с доста по-тънки стебла, правилна форма и има по-нежен вкус от зимния. За зимните сортове е характерна и доста по-силната миризма. Това и една от основните причини празът да не се радва на толкова популярност в градовете, и сред младите, а да си остава традиционна селска храна.

Както всеки от нас може да предположи, не е особена приятна срещата с човек, който предната вечер е похапнал известно количество праз.

Но въпреки този съществен негов недостатък не трябва да се забравя, че този представител на семейство Лукови е богат на витамин С, който е особено важен за настоящия зимен сезон и е много по-добре да се приема чрез храната, отколкото под формата на таблетки.

Въпреки неприятната си миризма, празът също така притежава свойствата на антибиотик, потискайки размножаването и унищожавайки патогенните микроорганизми.

Характерното за естествените антибактериални средства е, че към тях бактериите не развиват устойчивост, затова трябва да ги предпочитане пред антибиотиците, които се синтезират лабораторно.

Поради ниският си гликемичен индекс, малко над 26, се смята, че този зеленчук помага и за понижаването на кръвната захар, съответно полезен, както за профилактика на диабет тип 2, така и за хора, които страдат от това толкова разпространено днес заболяване.

Рецепти от народната медицина за лечение със сок от праз

При възпалителни заболявания на ушите

Изцедете сока от ¼ стъбло от зимен праз, като след това го загрейте леко на огъня, докато температура му стане около 30 градуса, тоест да не си докарате изгаряне. После капнете 2-3 капки в засегнатото от инфекцията или възпалителното заболяване на ухото.

При проблеми с изпразването на червата, тоест запек – за тази цел ще ви трябва повече сок от праз, около 75 милилитра. Но за да се дразните стомаха е добре да разредите полученият сок с вода.

Слагате в една водна чаша 75 милилитра сок от праз, а останалото количество допълвате с обикновена питейна вода.
За профилактика и при лечение на диабет народната медицина препоръчва да се приемат по 100 мл сок от праз, но непосредствено преди хранене.