Криотерапия - кога студът е полезен
Любопитно

Ние всички обичаме лятото и топлото време – през този период повечето от нас има по-добро настроение и усещаме, че здравословното си състояние е по-добре, отколкото през останалото време от годината.

А студът се асоциира със зимата, с 5-те ката дрехи, с честите настинки и с депресии. Но нашият живот не е черно-бял, в него няма нищо абсолютно еднозначно, поради топлината е вредна, а студът обратно – полезен.

Криотерапия – това е физиотерапевтичен метод, което е разработен не толкова отдавна, но, образно казано, вече завоюва сърцата на много лекари и пациенти. Същността му се състои в това, че на организма се въздейства с газ, а именно с течен азот, изстуден до -150 градуса по Целзий.

Такава температура при много от хората първоначално предизвиква ужас. Но всъщност човек няма от какво да се притеснява, тъй като при правилно прилагане този метод е напълно безопасен.

По време на процедурата човек за 2-3 минути влиза в специална камера – криогенна капсула или сауна, където кожата е в контакт с ледения газ.

В резултат на това горните слоеве на кожата достигат температура от -2 градуса по Целзий, но целият организъм не успява да навлезе в състояние на преохлаждане, тоест човек да изпадне в хипотермия. Изненадващо е, че човек по време на тази процедура не изпитва никакъв дискомфорт.

С какво е полезна именно криотерапията?

Учените са доказали, че въздействието на ниските температури води до обновяване на клетките на организма, а това способства за удължаване на младостта.

Освен това се активизира обмяната на веществата, ускорява се кръвообращението и по този начин се подобрява снабдяването на тъканите с хранителни вещества, за сметка на това преминават отоците, нормализира се функцията на лимфната система.

На всички е известен обезболяващият ефект на студа – ние често слагаме лед към наранените зони, а при въздействие върху целия организъм аналгезията се запазва от 1 до 6 часа.

Студът способства за укрепване на имунитета – спомнете на известния на всички метод на закаляване, чиято същност е обливане на тялото със студена вода.

Също така ниската температура е полезен стрес за организма, който стимулира нервната система, в резултат на което на човек му се оправя настроението, засилва се паметта му, способността му да се концентрира и бързо да преценява кое е правилно и кое е грешно.

Гореописаните ефекти обуславят широкият спектър от показания за провеждане на процедури по криотерапия.

Това са основните от тях:

• Кожни заболявания, особено такива от психогенен характер – псориазис, невродермит, екзема.
• Заболявания на дихателните пътища – бронхиална астма;
• Хроничен бронхит, тонзилит, фарингит;
• Алергии от различен произход;
• Подобни на невроза състояния и депресия;
• Синдром на хроничната умора и емоционално прегаряне;
• Нарушения на имунната защита на организма;
• Рехабилитация след травми и костни фрактури;

Както и всеки терапевтичен метод и при криотерапията съществуват противопоказания, но те не са много:

• Повишена телесна температура – над 37 градуса;
• Остри инфекциозни заболявания;
• Хронични заболявания в стадий на декомпенсация;
• Сърдечно-съдова недостатъчност;
• Туберкулоза;
• Епилепсия;
• Индивидуална непоносимост към студ;

Ако вие нямате такива заболявания, можете да вземате студени вани без никакви притеснения.

Освен в медицината, въздействието с ниски температури се използва широко и козметологията. Но механизмът на провеждане на процедурите е по-различен – най-често се използва локално въздействие върху неголеми участъци от кожата.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.56 147

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Видове имунитет