Криптит представлява остро или хронично възпаление на морганиевите крипти или анални синуси/анатомични вдлъбнатини/ в аналната част на правото черво.

Аналните синуси с горната си част се свързват с ректума, а в долната са покрити с полулунарни клапани.

Върху долната повърхност на криптите са разположени и отворите на каналите на аналните жлези. Поради недоброто дрениране на криптата, е възможно запушване на отвора на аналната жлеза .

Също така възпалителен процес може да се развие и от механични травми.

Дълбочината на всяка крипта е индивидуална. Най-предразположени към развитие на възпалителен процес са дълбоките крипти.

Освен това е възможно развитие на бактериална инфекция поради задържане на изпражненията.

Хроничната диария и запек предизвикват механично увреждане на криптите от изпражненията и способстват за задържане на патогенна микрофлора.

Острият криптит много лесно прогресира в хроничен поради ненормалното оттичане на криптите, повторни инфекции и редовното нанасяне на травми при изхождане или задържане на фецеса.

Продължителното тежко протичащо възпаление на аналните синуси създава риск от развитие на усложнения като проктит, парапроктит и рак на ректума.

Какви са симптомите?

Заболяването се проявява с болки в ануса, особено по време на дефекация. Болезненото усещане може да бъде с различен характер и интензитет от леко и тъпо до изгарящо и пронизващо.

Понякога пациентите се оплакват от усещане за парене, тежест в правото черво, усещане за наличие на чуждо тяло.

Засегнатите често забелязват и ивици кръв от изпражненията. Изтичането на гной от заднопроходното отвърстие обикновено е съпроводено с интензивен анален сърбеж.

Хипертермия не е характерна. При образуването на абсцес болката става пулсираща и се усилва.

Тъй като болката често се свързва с дефекацията, пациентите са склонни да забавят изпразването на червата, което води до влошаване на състоянието им и развиват спазъм на аналния сфинктер.

В случай на отстраняване на етиологичния фактор и възстановяване на нормалното оттичане на криптата, настъпва затихване на клиничните симптоми, а в случай на остро възпаление и възстановяване.

Продължителният възпалителен процес може да обхване и други анални синуси, разпространявайки се в мукозната мембрана на стената на правото черво, както и в дълбоки ѝ слоеве.

Хроничната форма на заболяването протича вълнообразно, периоди на ремисия биват заменяни с обостряния, предизвиквани от различни нарушения във формирането на фецеса, травмиране на стената на дебелото черво и от общо отслабване на защитни сили на организма.

Лечение на криптит

Когато възпалението на аналните синуси е без усложнения, подлежи на консервативно лечение от проктолог.

За намаляване на дразнещото действие на изпражненията върху мукозната мембрана на правото черво от менюто на пациентите се изключват солени, кисели ястия, алкохол и горчиви храни.

За да се поддържа нормален ритъм и характер на изхожданията се препоръчват постни немазни храни, добре сварени или задушени, достатъчен прием на течности, сварени зеленчуци и пълнозърнести храни за профилактика на запека.

Слабителни при констипация не се препоръчват, наложително е освобождаването на червата да се осъществява с помощта на клизма.

Лаксативите могат да станат причина за прекомерно меки изпражнения, по-чести изхождания и по-нататъшно възпаление и подуване на лигавицата на правото черво.

На пациентите се препоръчва поддържането на много добра хигиена на аналната област, след дефекация е необходимо подмиване с топла вода.

Също са наложителни и ежедневни анални бани с топла вода 37-38 градуса по Целзий с разтвор на калиев перманганат.