Жените на хормонално заместваща терапия трябва да са наясно, че съществува малък шанс за повишаване на риска от образуване на кръвни съсиреци и вероятно инсулт, сочат резултатите от проучване.

Изследването е направено от международната група Cochrane, която разгледа медицинските изследвания на 40 000 жени.

Докато хапчетата за хормонално заместваща терапия могат да облекчат симптомите на менопаузата и да предложат защита срещу сърдечно-съдови заболявания, те могат да доведат до някои неочаквани вреди.

Жените, които са изправени пред тази дилема, трябва да се консултират със своите лекари.

Изследователите от Cochrane заявиха, че тяхното проучване не е окончателно и са нужни повече изследвания, за да се определят ползите и вредите от хормонално заместващата терапия. Много жени са започнали да взимат препарати под формата на гел, вместо таблетки, което означава, че те осъзнават риска от хапчетата.

Хормонално заместваща терапия - плюсове и минуси

С течение на времето, има много проучвания, които се занимават с негативите от хормонално заместващата терапия. Употребата на таблетките може да доведе до рак на гърдата или яйчниците, както и до образуване на кръвни съсиреци.

Но независимо от съществуващите рискове, повечето експерти са съгласни, че хормонално заместващата терапия може да бъде добро и безопасно лечение, което помага на много жени да контролират неприятните симптоми на менопаузата.

Един милион жени във Великобритания са подложени под някаква форма на хормонална заместителна терапия.

Изследователите разглеждали само жени, приемащи орални таблетки.

Установено е, че таблетките за хормонално заместващата терапия може:

1) Да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при жената.

2) Да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци, като например дълбока венозна тромбоза.

3) Евентуално увеличаване на риска от инсулт.

Но проучванията не са напълно потвърдени- ефектите се влияят в зависимост от възрастта на жената и колко време тя е употребявала тези таблетки.

Например, защитата от сърдечно-съдови заболявания се наблюдава само при най-младите жени, участващи в проучването.

По изчисления на учените, ако 1000 жени под 60-годишна възраст са започнали хормонална терапия, която е продължила седем години,  скоро може да се наблюдават повече случаи на кръвни съсиреци при тях, за разлика от тези, които не употребяват хапчета за облекчаване на симптомите.

Рискът от инсулт и образуване на кръвни съсиреци е описан в информацията за продукта. Експерти съветват, че жените на хормонално заместваща терапия трябва да се подлагат на редовни контролни прегледи, както и нуждата им да продължат лечението трябва да се провери най-малко веднъж годишно.

„Това проучване доказва риска от инсулт или образуване на кръвни съсиреци, при хормонално заместваща терапия”, каза Морийн Таболт, член на британската сърдечна фондация. „ Важно е, че жените разбират рисковете и ползите от ХЗТ и често посещават лекар за съвет”, добави Таболт.

„Жените не трябва да се плашат от търсене на помощ и лечение на симптомите  на менопаузата”, заяви Джанис Румер, професор по гинекология и говорителка на Кралския колеж на акушерите и гинеколозите.

„Ако сте със значително наднормено тегло или имате фамилна анамнеза за проблеми с кръвосъсирването, те евентуално ще се отразят и на вас”, добави Румер.