Кромид лук, познат и само като „кромид“ е една от най-древните овощни култури. В Китай, Иран и в Средиземноморските страни този зеленчук е бил известен от 4000 г. преди новата ера. Кромидът е многогодишно растение.

В първата година от семената израства луковица с диаметър 1-2.5 см. Това е така наречения пресен или зелен лук, който също доста се употребява у нас. През следващия сезон малките луковици нарастват и се образуват големи, от които на третата година се образуват съцветия със семена.

Сортовете лук се подразделят основно на люти, полулюти сладки. Различните разновидности на кромида се отглеждат и по различен начин – за засаждането на някои от тях се използват семена, а на други арпаджик – представляват малки луковици, при които семената на лука са засадени на много малки разстояния.

В България по-известни са лютивите сортове лук – Лясковски и Тримонциум, полютиви – Юбилей 50 и сладки – Асеновградска каба №5, която е нетрайна.

Полезни свойства на кромид лук

Луковиците на кромида съдържат азотни съединения /до 2.5%/, богати са на захари /10-11%, сред които са глюкоза, фруктоза, захароза, малтоза/, полизахаридът инулин, фитин, флавоноидът кверцетин и неговите гликозиди, мазнини, различни ензими, калциеви соли и фосфор, фитонциди, лимонена и ябълкова киселина, и следните витамини /стойностите са за 100 грама/ :

• А – 3,75 мг;
• В1 – 60 мг;
• В2 – 50 мг;
• В3 – 0.20 мг;
• Аскорбинова киселина – 10.5-33 мг;

Кромидът съдържа също и етерично масло с остра специфична миризма, която дразни лигавиците на очите и носа.
Основната съставка на това етерично масло е дисулфидът и други сулфиди.

Кромид лукът отделя специфични летливи вещества – фитонциди, унищожаващи гъбички и патогенни бактерии. Летливите фитонциди унищожават дифтерийния и туберкулозния бацил.

Пресният лук засилва апетита, способства за повишаване отделянето на храносмилателни сокове, стимулира образуването на семенна течност, увеличава половото влечение, нормализира менструалните цикли. Също така този зеленчук има силно изразени диуретични свойства и се използва за лечение на хидроцефалия.

Кромид лукът притежава бактерицидни и антисептични свойства, притежава и противовирусно действие и натрупва в себе си животворната земна енергия. Този зеленчук увеличава ефективността на усвояването на храната, повишава съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания.

Кромидът се прилага при стомашно-чревни разстройства, съпровождащи се с недостатъчна двигателна и секреторна функция на стомаха, при хипертония, атеросклероза, обща слабост, при простудни заболявания и при понижена полова активност.

В конвенционалната медицина лукът се прилага като средство за борба със скорбут и като противоглистно.

В народната медицина се препоръчва изяждането ежедневно на по 100 грама зелен лук. Като по този начин се явява помощно средство при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

При захарен диабет е полезен и суровият и вареният лук.

При атеросклероза много добре се отразява сок от лук с мед – приема по 1 супена лъжица от сместа 3 пъти дневно. Сокът от кромид укрепва капилярите и разширява кръвоносните съдове.

В Древна Гърция лукът е влизал в групата на най-често употребяваните и любими зеленчуци.

Тинктурата от кромид лук притежава диуретично и леко слабително действие, предотвратява запек, облекчава болките, способства за разтварянето и отделянето на песъчинки и малки камъни при нефролитиаза.

Кромидът печен в краве масло или варен в мляко облекчава кашлицата и спомага за по-лесното отделяне на храчките.