Елдата е едно от най-уникалните растения, принадлежащо към семейство Лападови. За негова родина се смятат планинските райони на Индия и Непал, където култивирането му е започнало около преди 4000 години.

През 20-ти век започнали да наричат „царицата на зърнените култури“ поради рекордното съдържание в нея на витамини, минерали микроелементи, пълноценни белтъчини, необходими за поддържане на доброто здравословно състояние на човека.

Разбира се това се отнася за суровата елда, която се обработва по специална технология. В резултат на прилагането на тази технология несмляната елда не загубва своята способност да покълва.

От тази култура се произвеждат пълнозърнести храни, брашно, а също и лекарствени препарати. Дори с обвивката на семената на елдата се пълнят възглавници, които помагат при безсъние.

Хранителна стойност на зърната на елда (100 грама)

• Белтъчини – 13.6 грама;
• Мазнини – 3.3 грама;
• Въглехидрати – 62.5 грама;
• Минерални соли – 1.8 грама;
• Вода – 14 грама;
• Калоричност – 313 килокалории;

Енергийната стойност на зърната на елдата е 313 килокалории за 100 грама, в 100 грама каша от семената на тази култура се съдържат 132 килокалории. Когато човек ги употребява не по-често от 2-3 пъти седмично, не трябва да се бои от повишаване на телесното тегло.

Полезни свойства

Елдата съдържа 18 незаменими аминокиселини и следните минерали – желязо, калций, калий, фосфор, мед, йод, цинк, бор, флуор, мобилден, кобалт, а също и витамини В1, В2, В9 /фолиева киселина/, никотинова киселина, витамин Е.

Цветната надземна част на елдата е източник на рутин, фагопирин, прокатехинова, галова, хлорогенова и кофеинова киселина, а семената – скорбяла, белтъчини, захар, масло, органични киселини /малеинова, оксалова, ябълкова и лимонена/, рибофлавин, тиамин, фосфор и желязо.

По съдържанието на лизин и метионин белтъчините на елдата превъзхождат всички зърнени култури. За тези протеини е характерна високата усвояемост до 80%. Елдата е ценна белтъчна, нисковъглехидратна и диетична храна.

Голямото количество фолиева киселина в тази култура стимулира кръвотворението, повишава издръжливостта и устойчивостта на организма към множество заболявания. По съдържание на мазнини от всички зърнени култури, които се употребяват като храна, елдата отстъпва само на овеса и на пшеницата, а концентрация на белтъчини превъзхожда всички.

Елда се препоръчва при атеросклероза, заболявания на черния дроб, хипертония, при отоци с различен произход.

Лекарствените препарати, създадени на основата на цветовете и листата на това растение от семейство Лападови спомагат за укрепва на стените на кръвоносните съдове и за увеличаване на тяхната еластичност, ускоряват заздравяването на раните, благоприятно действат при заболявания на горните дихателни пътища, скарлатина морбили и лъчева болест.

Това широкоспектърно действие на елдата учените си обясняват не само с нейния богат химичен състав, но и с високото съдържание в листата и цветовете ѝ на рутин, който притежава подобно на витамин Р действие.

Не е маловажно, че елдата е екологично чисто растение, непретенциозно към почвата, отглежда се без химически торове.

Наличието на плевели не се отразява на нормалния растеж на растението, дори то самостоятелно потиска техния растеж, поради това отглеждането на елдата не налага употребата на пестициди.

Желателно е да се употребяват суровите зърна на елдата, тъй като при термичната им обработка се унищожават почти всички витамини и минерали, всички полезни вещества, на които е богата тази култура.

В суров вид елдата е изключително полезна при различни заболявания на кръвоносните съдове, атрит и други ревматоидни заболявания.