Мнозина от нас си задават смущаващи въпроси, свързани с мъжествеността, ерекцията, включително и с количеството сперма, която се отделя по време на еякулация.

Един от най-често задаваните въпроси е има ли отношение количеството сперма, отделяно по време на акт, с оргазма, с това колко добре се е чувствал мъжа по време на сексуалния контакт, както и с времето, минало от последния оргазъм.

Потърсихме мнението на експерта д-р Майкъл Ингбер, уролог в Центъра за специализирано женско здраве в Денвил, Ню Джърси, и асистент професор по клинична урология в Weill Cornell Medical College.

Според него, количеството произвеждана сперма няма нищо общо с това доколко добър сексуален акт са имали двамата между чаршафите.

Но от друга страна, това показва колко активен е бил мъжкият партньор. Колкото повече повтарящи се еякулации е имал, независимо дали чрез секс или чрез ръчна стимулация, това води до намаляване на количеството сперма, казва Ингбер.

Това може да се обясни с факта откъде идва спермата - от семенните мехурчета и простатата. "Ритмичните контракции на тазовите мускули в мъжа, заедно с кавернозните мускули на практика задвижват спермата", казва Ингбер.

След първоначалната еякулация, в тези органи има физически по-малко обем, заедно с по-малко интензивни контракции на тазовото дъно.

Затова учените смятат, че количеството произвеждана сперма е различно при отделните хора. "Типичното количество отделена сперма при една яекулация е от 1.5 мл до 6,0 мл," казва Ингбер и уточнява, че в първия, минимален случай това е около една трета от чаена лъжичка, а при максимума е малко повече от една лъжичка.

Важно е също да се отбележи, че количеството на произведената сперма - било повече, или по-малко, не означава че някой е по-малко или повече плодовит.

Знае се, че ако е минало по-дълго време от последната еякулация, вероятно мъжът ще произведе доста повече сперма по време на сегашния си оргазъм. Въпреки това, количеството на спермата, която произвежда, има много малко общо с оплодителните способности на плувците му или колко страхотен е бил сексът.

С две думи, в 99 процента от случаите няма ясен отговор защо даден мъж произвежда по-малко сперма от друг. Направени са изследвания, според които по-малкото количество сперма се дължи възрастта, физическото здраве и вредните навици като тютюнопушене, пиене на алкохол, приемане на наркотици и други, но точен научен отговор защо това е така липсва.

За някои мъже обаче обилното количество произведена сперма е въпрос на чест и лично самочувствие. Ето какво можете да направите, за да се радвате на по-голямо количество от вашите плувци.

Едно от първите неща е да се отървете от излишните килограми. В менюто си ограничете до минимум мазните храни, а увеличете приема на плодове и зеленчуци. Това при всички случаи ще подобри количеството и качеството на сперматозоидите.

Добре е да се отървете от стимуланти, каквито са алкохолът, цигарите и дрогата. Те имат пряко вредно въздействие върху мъжката репродуктивност и в много случаи са на дъното на импотентността.

Доказано е, че броят на сперматозоидите при пушачите е с около 20 на сто по-нисък. Същото се наблюдава и при приемащите наркотици, независимо дали става дума за хероин или само лек опиат.