Ксантелазма като заболяване е получила своето наименование от гръцките думи „xanthos“ – златисто-жълт и „elasma“ – плоча или пластина.

От клиничното състояние страдат предимно хора в напреднала възраст и най-често жени.

Някои автори смятат, че заболяването може да се разглежда като маркер на тежка атеросклероза и повишен риск от развитие на рак на миокарда.

Какви са симптомите?

Заболяването представлява леко, стърчаща жълтеникава плака над горния клепач. Тя е безболезнена при палпанция и мека консистенция.

Обикновено плаката се появява и на двата клепача, като може да бъде единична и множествена. В последния случай ксантелазмите могат да се сливат, като образуват неравни образувания.

За заболяването е характерно внезапна, без предшестващо изменение във външния вид на кожата на клепача, поява.

Развитието му е постепенно и достатъчно бавно, без да причинява на пациента субективни усещания.

Образуванието може да достигне размера от малко грахово зърно до голямо бобово зърно.

Но то никога не се трансформира в злокачествено образувание и не представлява заплаха за човешкия организъм.

Въпреки това големи и множествени ксантелазми, въпреки своята безобидност от медицинска гледна точка, представляват сериозен козметичен проблем.

Ако ксантелазмите се явява проявление на ксантоматоза, то те често засягат се съпровожда със засягане на долния клепач, на който се образуват ксантоми.

В този случай те се локализират и по други части на кожата: лицето, шията, коленете, лактите. Възможна е тяхната поява на лигавиците на мекото и твърдото небце и по устните.

Възникващите ксантоми и ксантелазми остават през целия живот. Постепенно те стават по-големи по размер и количеството им се увеличава.

Появата им при малките деца може да е признак на наследствена хиперхолестеринемична ксантоматоза, която след това се проявява с нарушения на сърдечно-съдовата система и черния дроб, като те могат да бъдат съпроводени с образуването на костни кисти.

Какви са причините?

Точната причина за възникване на клиничното състояние не е известна.

Ксантоматоза на кожата се развива на фона на нарушен обмен на мазнините в тялото и представлява локално мастно отлагане в папиларния слой на дермата.

Въпреки че по своята структура образуванията практически не се отличават от ксантомите, като при тяхната изолирана поява при провежданите изследвания в повечето случаи не се откриват значителни липидни нарушения.

Ксантелазми и ксантоми често се наблюдават при пациенти със затлъстяване, диабет, микседем, липоидна невроза, панкреатит, цироза на черния дроб, висок холестерол с ниска плътност в кръвта.

Заболяването може да има наследствен характер. В такива случаи се развива генетично обусловено нарушение на липидния метаболизъм, което се проявява през първата година от живота.

Лечение на ксантелазма

За заболяването няма специфично лечение. При възникването му на фона на друго клинично състояние, което е възможно да е причина за нарушения на липидния метаболизъм.

В такъв случай е необходимо лечение на заболяването причинител. Според показанията могат да бъдат назначени инсулин и тиреоидин.

При пациентите, при които се установява нарушение на липидния състав на кръвта или увеличение на холестерола, трябва да се спазва диета, включваща храни с ниско съдържание на мазнини.

Животинските мазнини трябва да се заменят с растителни, като слънчогледово олио или зехтин.

Също така се назначава и прием на липотропни препарати и лекарствени средства, понижаващи нивата на холестерола с ниска плътност в кръвта.

От препаратите с растителен произход липотропно действие имат брезовите пъпки, корен от глухарче, шипка, сок от живовляк и цветове от безсмъртник.