Стрептодермия представлява инфекциозно заболяване на кожата, причинено от стрептококова микрофлора, жизнената дейност на микроорганизмите се съпровожда от образуването по кожата на гноен люспест обрив със закръглена форма.

Площта на стрептодермалните лезии варира от няколко милиметра до няколко десетки сантиметра в диаметър.

Начин на заразяване

Инфектирането се осъществява по контактно-битов път, чрез директен контакт със заразен човек или чрез предмети за общо ползване.

Заболяването се наблюдава особено често при затворени колективи от деца и в детските градини, тъй като децата влизат често в контакт едно с друго и си споделят общи играчки.

Несъблюдаването на санитарно-хигиенните норми понякога води до това, че практически всички деца в институцията могат да се окажат заразени със стрептококи.

Инфектирането на зрели хора се случва по контактен път, по-често от болни деца или посредством споделени с децата предмети.

Какви са симптомите?

Инкубационният период при заразяването на кожата със стрептококи е 7-10 дни, след което се появяват заоблени розови петна, които могат да имат и неправилна форма.

След няколко дни петната постепенно се израждат в подути гнойни мехурчета.

В зависимост от дълбочината си, те се разделят на две форми – при стрептококово импетиго гнойните мехурчета се появяват бързо и след лечение не остават козметични дефекти и белези.

При обикновено ектима, която се счита за дълбоката форма на заболяването се засягат по-дълбоките кожни слоеве, което може да стане причина за образуването на белези.

При острата недълбока форма на клиничното състояние след възстановяването се наблюдава временна хипопигментация на кожата.

Субективни усещания практически отсъстват. Някои пациенти се оплакват от лек сърбеж и сухота от участъците на засегнатата кожа.

При по-големи поражения на кожата при децата и при налични тежки заболявания, се забелязва леко покачване на телесната температура до субфебрилна и увеличаване на регионалните лимфни възли.

При дълбоката форма на заболяването се образуват големи язвени кожни участъци с плътна кора, като след оздравяването остават ясно видими белези.

Често се засягат долните крайници, въпреки че процесът може да се разпространи по цялото тяло. Ако инфекциозният процес възприеме дифузен характер, то стрептодермалните огнища бързо се разпространяват по тялото, сливайки се едно с друго.

Интригинозната форма се характеризира с това, че засяга предимно кожните гънки и инфекциозният процес не излиза извън тях.

Стрептококовата инфекция засяга, както здрава кожа, така и такава, която вече е обхваната от някакво заболяване, но кожните придатъци – ноктите и косата никога не бъдат въвлечени в инфекциозния процес и тяхното състояние не се променя.

Лечение на стрептодермия

Ако огнищата на инфекцията са с единичен характер и общото състояние на организма не се повлиява, а също и при деца с нормален имунен статус, е достатъчна локална терапия.

Във всички останали случаи, като допълнение към локално прилаганите медикаменти, се назначава и терапия с витамини, които спомагат за укрепването на имунната система.

По време на лечението е необходимо да бъде изключен контактът с вода, като е препоръчително е да почиствате засегнатата кожа с навлажнен памучен тампон или с екстракт от лайка.

Топлите дрехи и синтетичните тъкани могат да предизвикат изпотяване, затова е нужно съобразяване с температурата на помещението, където се намира засегнатия и също така е препоръчително да се носят дрехи от естествени материи.