Описание

Ехинококоза, по-популярна като кучешка тения, представлява паразитно заболяване, причинено от ларвите на ехинококовата тения. Този паразит има три форми, които засягат хора Echinococcus granulosus, E. multilocularis, и E. Vogeli и всяка от тези форми има различно географско разпространение и води до различни форми на заболяването.

E. granulosus е разпространена именно в нашия регион, където кучетата са огромна популация, и предизвиква появата на еднокамерни кисти.

E. multilocularis се среща в високопланински, субарктични или арктични региони включително в Централна и Северна Европа, САЩ, Канада и в Азия и причинява белодробно заболяване, известно като алвеоларна ехинококоза.

E. Vogeli е разпространена само в Централна и Южна Америка и причинява поликистозна ехинококоза.
Понеже в България мнозинството от случаите са на кистозната форма на паразитозата, по-надолу ще се съсредоточим върху нея.

Колко лесно можем да се заразим?

Хората, които погълнат яйцата на Echinococcus granulosus са изложен на сериозен риск от заразяване. Кучетата, които ядат домашно заклани овце и друг добитък могат да се заразят с тенията и след това нейните яйце се изхвърлят с изпражненията на кучето.

Директен контакт със заразени кучета, особено при много близък контакт на децата с техните домашни любимци, може да доведе до заразяване при човека.Неволно поглъщане на почва, вода или зеленчуци замърсени със заразени кучешки изпражнения, могат да станат причина за заразяване.

Яйцата на кучешката тения са изключително устойчиви и могат да оцелеят на сняг и ниски температури.
Хората могат да се заразят с яйцата на тенията като пренесат замърсяването от ръцете към устата.

• С поглъщането на храна, вода или почва, замърсена с изпражнения на болни от тения кучета. Това могат да бъдат билки, зеленчуци или плодове, събирани от земята.
• При галене на кучета, заразени с E. granulosus , тъй като изхвърлят яйцата на тенията с изпражненията си, тяхната козина също може да е замърсена.

Какви са симптомите?

Изявата на заболяването е свързана с растежа на ларвите на тенията в тялото. Първоначално паразитите пробиват стената на червата и се установяват в черния дроб или белите дробове, където организма ги изолира като образува обвивка около тях, така се формира кистата.

Тъй като тези образувания нарастват много бавно, опаразитеният може да няма никакви оплаквания в продължение на години. Не са редки случаите, в които опаразитяването да е станало в детска възраст, а да бъде открито, когато засегнатият е вече на 50 и повече години.

Дори наскоро имаше случай в България, при който заболяването е било объркано с рак, а лекарите мислели, че кистите са метастази и 10 години пациентът е очаквал смъртта си, докато не откриват, че метастазите са всъщност ехинококови кисти.

След преминаването на латентната фаза на заболяването опаразитените могат да почувстват болка или дискомфорт в горната част на коремна област или гърдите, често да им се гади и да повръщат в резултат на нарастващите кисти. Спукването на кистата и изтичането на течността от нея може да доведе до тежка алергична реакция, шок и дори до смърт.

Какво трябва да направим, ако сметнем, че е възможно да сме се заразили с кистозна ехинококоза?

Консултирайте се с лекуващия лекар, който да ви назначи изследвания. Ехинококовите кисти се откриват при образни изследвания като ядреномагнитен резонанс, ултразвук или компютърна томография.

Лечение на кучешка тения

За последните години, лечението на кучешка тения е претърпяло значителни промени, които са променили ландшафта на методите за борба с това заболяване.

Доскоро хирургията беше практически единственият избор за пациентите, които страдаха от тази инфекция, но с появата на нови медикаменти като албенданзол и мебендазол, както и разработването на модифицирани хирургически процедури, сега пациентите имат по-широк спектър от възможности за ефективно лечение.

Албенданзол и мебендазол се явяват като частица от новото поколение лекарства, предназначени специално за борба с кучешка тения.

Тези медикаменти са проектирани да унищожават паразитите в тялото на човека, като нарушават техния метаболизъм и пречат на тяхното размножаване.

Те предлагат не само по-ефективно лечение, но и удобство за пациентите, тъй като не изискват хирургическа намеса и често се приемат перорално, като таблетки или сиропи.

Освен това, модифицираната хирургична процедура, известна като аспирация, също променя начина, по който се третира кучешката тения.

Тази процедура представлява перкутанно инжектиране на сколициден разтвор в кистата, което има за цел да я разруши и унищожи. Тя се използва при по-сложни случаи на инфекция, когато другите методи не са достатъчно ефективни.

Тази техника се характеризира с по-малко инвазивен характер и по-кратко време на възстановяване, което прави този метод желан избор за много пациенти.

Изключителната ефективност на новите медикаменти и модифицираните хирургични процедури значително измества предимствата на традиционната хирургия за отстраняване на кистите, като предоставя на лекарите и пациентите по-добри алтернативи.

Това е предизвикало растеж на интереса и прилагането на тези новаторски методи в клиничната практика, като резултатът е по-добро и по-ефективно лечение за тези, които страдат от кучешка тения.

С развитието на технологиите и научните изследвания, в бъдеще се очаква да видим още новаторски подходи и лекарства, които ще променят ландшафта на лечението на това заболяване.

Непрекъснатите усилия за откриване на по-ефективни и по-безопасни методи са от ключово значение за подобряване на здравето и благополучието на хората, засегнати от кучешка тения.