Описание

Ехинококоза, по-популярна като кучешка тения, представлява паразитно заболяване, причинено от ларвите на ехинококовата тения. Този паразит има три форми, които засягат хора Echinococcus granulosus, E. multilocularis, и E. Vogeli и всяка от тези форми има различно географско разпространение и води до различни форми на заболяването.

E. granulosus е разпространена именно в нашия регион, където кучетата са огромна популация, и предизвиква появата на еднокамерни кисти.

E. multilocularis се среща в високопланински, субарктични или арктични региони включително в Централна и Северна Европа, САЩ, Канада и в Азия и причинява белодробно заболяване, известно като алвеоларна ехинококоза.

E. Vogeli е разпространена само в Централна и Южна Америка и причинява поликистозна ехинококоза.
Понеже в България мнозинството от случаите са на кистозната форма на паразитозата, по-надолу ще се съсредоточим върху нея.

Колко лесно можем да се заразим?

Хората, които погълнат яйцата на Echinococcus granulosus са изложен на сериозен риск от заразяване. Кучетата, които ядат домашно заклани овце и друг добитък могат да се заразят с тенията и след това нейните яйце се изхвърлят с изпражненията на кучето.

Директен контакт със заразени кучета, особено при много близък контакт на децата с техните домашни любимци, може да доведе до заразяване при човека.Неволно поглъщане на почва, вода или зеленчуци замърсени със заразени кучешки изпражнения, могат да станат причина за заразяване.

Яйцата на кучешката тения са изключително устойчиви и могат да оцелеят на сняг и ниски температури.
Хората могат да се заразят с яйцата на тенията като пренесат замърсяването от ръцете към устата.

• С поглъщането на храна, вода или почва, замърсена с изпражнения на болни от тения кучета. Това могат да бъдат билки, зеленчуци или плодове, събирани от земята.
• При галене на кучета, заразени с E. granulosus , тъй като изхвърлят яйцата на тенията с изпражненията си, тяхната козина също може да е замърсена.

Какви са симптомите?

Изявата на заболяването е свързана с растежа на ларвите на тенията в тялото. Първоначално паразитите пробиват стената на червата и се установяват в черния дроб или белите дробове, където организма ги изолира като образува обвивка около тях, така се формира кистата.

Тъй като тези образувания нарастват много бавно, опаразитеният може да няма никакви оплаквания в продължение на години. Не са редки случаите, в които опаразитяването да е станало в детска възраст, а да бъде открито, когато засегнатият е вече на 50 и повече години.

Дори наскоро имаше случай в България, при който заболяването е било объркано с рак, а лекарите мислели, че кистите са метастази и 10 години пациентът е очаквал смъртта си, докато не откриват, че метастазите са всъщност ехинококови кисти.

След преминаването на латентната фаза на заболяването опаразитените могат да почувстват болка или дискомфорт в горната част на коремна област или гърдите, често да им се гади и да повръщат в резултат на нарастващите кисти. Спукването на кистата и изтичането на течността от нея може да доведе до тежка алергична реакция, шок и дори до смърт.

Какво трябва да направим, ако сметнем, че е възможно да сме се заразили с кистозна ехинококоза?

Консултирайте се с лекуващия лекар, който да ви назначи изследвания. Ехинококовите кисти се откриват при образни изследвания като ядреномагнитен резонанс, ултразвук или компютърна томография.

Лечение на кучешка тения

Доскоро хирургията беше единственият и не толкова ефективен начин на лечение. Но вече медикаменти като албенданзол и мебендазол и модифицирана хирургична процедура /аспирация/, която по своята същност представлява пункция, при която се извършва перкутанно инжектиране на сколициден разтвор в кистата, който я унищожава и настъпва пълно излекуване.

Тези методи на лечение все повече изместват хирургичните интервенции по отстраняването на кистите.